Zonnepark verrijst bij Zeijen

Bij Zeijen komt een zonnepark met ruim 2200 panelen. Begin volgend jaar kan het klaar zijn.

Het zonnepark kan ongeveer 150 huishoudens van stroom voorzien, verklaart een woordvoerder van initiatiefnemer Vrij Op Naam Zonnepark 1 B.V. (VON). Dit bedrijf plaatst her en der in het land zonneparken en andere projecten op het gebied van groene energie en biedt burgers de mogelijkheid er in te investeren.

Het zonnepark moet verrijzen aan De Vriezerhoek 1 bij Ubbena. Het terrein is een voormalige vuilstortplaats, omzoomd door bomen. De vuilstortplaats is gebruikt voor sloop- en puinafval en vervolgens afgedekt met folie en zand. Er groeit nu gras en het terrein is niet geschikt voor andere activiteiten. De bezonning is wel gunstig en het zonnepark zal er buiten het zicht liggen vanaf de openbare weg.

Energierijk Zeijen

Het idee voor het zonnepark is afkomstig van inwoners van Zeijen zelf, vertelt Art de Groot van Energierijk Zeijen, een comité dat zich inspant om in het dorp zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. ,,We studeren op allerlei mogelijkheden’’, vertelt De Groot. ,,Natuurlijk kunnen we allemaal zelf zonnepanelen op het dak leggen, maar veel inwoners hebben een rieten dak. Daar leg je geen panelen op. Dus kwam het idee op om gezamenlijk een zonnepark te ontwikkelen.’’

De dorpelingen hadden hun oog al laten vallen op het voormalige vuilstortterrein. ,,Na enige beraadslagingen kwamen we tot de conclusie dat het voor een dorp met 180 huishoudens toch te riskant is om dit zelf te ontwikkelen. Iemand van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe wees ons op de mogelijkheden die VON biedt. Daar hebben we toen contact mee gezocht.’’

VON betaalt nu de aanleg van het park met zonnepanelen. Vervolgens kunnen de dorpelingen zelf panelen kopen. ,,VON loopt het risico dat niet alle panelen verkocht worden’’, legt De Groot uit. ,,Wie wel een paneel koopt, kan door de stroomopbrengst een rendement van 5 procent op zijn belegging halen. Dat haal je niet met je spaarrekening bij de bank.’’

Enthousiasme

Het enthousiasme voor het zonnepark is groot. Ook De Groot roemt de handige ligging van de locatie. De provincie wil wel meewerken aan de vergunningen. B en W van Assen stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan.

Behalve de 2200 panelen komt er aan de oostelijke kant van het terrein een omvormershuisje komen van circa 20 vierkante meter. Daarin staat de installatie die er voor zorgt dat de elektriciteit van de zonnepanelen wordt omgezet in stroom voor het net.

Na de planologische procedures moet VON nog een subsidie aanvragen voor het project. De verwachting is dat dit eind dit jaar rond komt. Vervolgens is het volgens de VON-woordvoerder een kwestie van zes weken bouwen voor het park er staat. Begin volgend jaar kan het dus gerealiseerd zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.