Zonneparken in Hoogeveen willen vergunning om te profiteren van rijkgevulde subsidiepot

Vijf initiatiefnemers van een zonnepark in Hoogeveen hebben hun aanvraag zo compleet dat ze volgens de gemeente in aanmerking kunnen komen voor een vergunning. In totaal gaat het om een oppervlakte van 116 hectare.

De aanvragen voor de benodigde omgevingsvergunning liggen vanaf morgen ter inzage. De initiatiefnemers willen graag vóór 1 oktober vergunning krijgen, in verband met een omvangrijke subsidieronde die dan van start gaat. Zonder vergunning kan er geen subsidie aangevraagd worden.

Van 14 tot 30 hectare

In deze gemeente gaat het om een zonnepark langs de Coevorderstraatweg in Noordscheschut, gelegen tussen A37 en Coevorderstraatweg en ten oosten van Eenenderstigste Wijk-Noord. Een tweede ligt aan de Fluitenbergseweg in Fluitenberg, ten westen van de A28 en ten oosten begraafplaats.

Aan Het Oosterveld, ten oosten van de N48 bij landbouwtunnel Noorderweg, is een derde zonnepark gepland. De andere twee zonneparken zijn voorzien aan de Gijsselterweg bij Fluitenberg, gelegen ten noordoosten Gijsselterweg 6a en ten noorden van het Zwartewater in Pesse. Ze variëren in grootte van 14 tot 30 hectare.

Nog vijf andere plannen voor een zonnepark zitten volgens wethouder Erik Giethoorn in de pijplijn. Ze zijn nog niet in de aanvragen opgenomen. Dat geldt onder meer voor een mega-zonnepark van tientallen hectares aan de Trekgatenweg, tussen Hollandscheveld en Alteveer. Volgens de gemeente slaagde initiatiefnemer Richard Kimmann er niet in om op tijd met aanvullende informatie te komen. Hij heeft inmiddels wel een nieuwe aanvraag ingediend voor een aangepast (kleiner) zonnepark.

‘Draagvlak belangrijk’

De aanvragen voor een omgevingsvergunning moeten voldoen aan het door de gemeente vastgestelde beleid voor zonne-energie. ,,Belangrijke voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat het initiatief op draagvlak kan rekenen en dat de initiatiefnemer voldoende aandacht heeft besteed aan de inpassing van het zonnepark in het landschap’’, schetst wethouder Giethoorn.

Omwonenden van de geplande zonneparken hebben in het beginstadium soms al een reactie ingediend. Zij krijgen, net als andere belangstellenden, de mogelijkheid de plannen opnieuw te beoordelen. Mochten er zienswijzen worden ingediend is het aan de gemeenteraad om op 27 september in een extra vergadering de knoop door te hakken. Daarmee moeten alle initiatiefnemers vóór 1 oktober volledige duidelijkheid hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.