Zoon Erwin treedt in voetsporen gedeputeerde Henk Brink: ‘Politiek gezien ben ik nog een groentje'

De naam Brink zal bij menig Drent een belletje doen rinkelen. Na vader Henk, gedeputeerde, prijkt nu de naam van Erwin (31) op de kieslijst van de VVD in Midden-Drenthe.

Erwin, je staat op plek tien van de VVD in Midden-Drenthe. Hoe komt dat zo?

,,Ik ben sinds vorig jaar lid van de VVD. Ik ben gevraagd of ik op de lijst wilde en het bestuur heeft me op die plek gezet. Ik ben er tevreden mee. Het maakt me niet direct verkiesbaar, maar geeft me wel de kans te leren en bestuurlijke ervaring op te doen. Bovendien heb ik samen met mijn ouders een boerderij. Dat staat nu op de eerste plek, dat heb ik vanaf het begin ook aangegeven.”

Waarom ben je überhaupt politiek actief geworden?

,,Je kunt altijd wel schreeuwen en overal op afgeven, maar als je langs de kant blijft staan gebeurt er weinig. Op het gebied van bedrijfsveeteelt is de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel nieuwe regelgeving gekomen. Dat is een onderwerp waar ik veel mee heb. In de gemeentepolitiek kan je daar wat aan doen. Dat mijn vader in de politiek zit is niet bewust een reden geweest om dezelfde keuze te maken. Ik krijg er daardoor wel veel van mee.

Hoe wordt er thuis gereageerd op je keuze?

Lacht: ,,Mijn vrienden vinden het wel leuk, al hadden ze deze keuze niet van mij verwacht. Mijn vriendin en zusje staan achter me maar mogen me graag plagen. Die hebben het over campagne voor mij voeren, alles online willen delen en weet ik het wat. Mijn vader en moeder vinden het leuk en zijn trots dat ik op de lijst sta.”

Was je vader, die eerst VVD-raadslid in Midden-Drenthe was en nu al jaren gedeputeerde, ook zo trots geweest als jij voor een andere partij zou zijn?

,,Ja, ook dan. Mijn broer zat ooit bij de Jonge Democraten (D66). Hij laat ons daar gewoon vrij in, steunt iedereen. Maar ik kom uit een gezin van harde werkers, ondernemers. Daar past de VVD bij. Uit de kieswijzer komt de VVD ook altijd naar voren. Er was eigenlijk geen twijfel, deze partij past gewoon het beste bij mij.”

Wat heb van je vader geleerd?

,,Dat je in de politiek over een hele dikke huid moet beschikken. Mensen denken vaak dat hij een baan van 40 uur heeft. Maar hij is er zeker 80 uur per week druk mee. Hij is heel betrokken en probeert ook echt te doen waar iedereen het meest content mee is, hoewel dat natuurlijk nooit helemaal kan. Ja, ik ben wel trots op hem.”

Is dit een opmaat naar een politieke carrière?

,,Ik lijk in heel veel dingen op mijn vader, maar ik denk het niet. Hij was al op veel jongere leeftijd bestuurlijk actief. Politiek gezien ben ik nog een groentje. Ik probeer nu wanneer ik kan mee te doen met de campagne. We hebben een leuk, jong team dat graag aan de slag wil. Ik hoop dat dat zijn vruchten afwerpt. En ach, zeg nooit nooit. Als je mij een paar jaar terug had gevraagd of ik lid zou worden van een politieke partij had ik je voor gek verklaard.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.