Zoontje gedood: Grietje S. moet naar kliniek

De 36-jarige Grietje S. uit Spier is donderdag door het hof in Leeuwarden veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrische kliniek. Ze reed in december 2012 met haar auto en beide kinderen het water in op de Diepweg bij Stuifzand. Haar zoontje (2) kwam om het leven.

Volgens het hof heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan doodslag op haar zoontje en poging tot doodslag op haar destijds 7-jarige dochter. S. en haar dochter konden zelf uit de auto klimmen. Uit onderzoek bleek dat het jongetje al voor het ongeluk was overleden; S. had hem in hun woning door verstikking omgebracht.

De moeder werd met haar dochter langs het kanaal in verwarde toestand aangehouden. Het zoontje lag in de kofferbak. S. is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door deskundigen. Het hof gaat er daarbij vanuit dat verdachte ten tijde van het bewezen verklaarde in een psychose verkeerde. ,,Bij het ontstaan daarvan hebben meerdere factoren een rol gespeeld.”

De verdediging van de vrouw heeft betoogd dat S. niet door een stoornis in een psychose is geraakt, maar als gevolg van het gebruik van antidepressiva. Haar advocaat Job Knoester verwees hiervoor naar de bevindingen van een forensisch patholoog die wijst op een genetische afwijking in het DNA van de vrouw, waardoor in haar geval de afbraak van medicijnen langer duurt. Zij heeft volgens de patholoog een te hoge dosis binnen gekregen en is als bijwerking in een psychose geraakt.

Het hof gaat niet mee in dat betoog. Naar het oordeel van het hof blijkt uit deskundigenrapporten dat de vrouw psychische stoornissen had. Omdat haar de daden niet kunnen worden aangerekend, wordt zij ontslagen van alle rechtsvervolging. S. zit drie jaar vast. Gevaar voor herhaling zou er niet zijn, omdat S. geen kinderwens heeft. Het hof schat dat anders in: ,,Door omstandigheden, zoals een nieuwe relatie, kunnen rationele overwegingen over een kinderwens veranderen. Ook heeft S. een voorgeschiedenis, waaruit blijkt dat zij psychische ontregeling bij zichzelf niet herkent en erkent.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.