'Zorg kwetsbare mensen in gemeente Emmen in gevaar'

De individuele zorg en thuisbegeleiding van kwetsbare inwoners van de gemeente Emmen komt in gevaar. Dat vrezen kleine zorgbedrijven.

De midden- en kleinbedrijven en zzp-ers zoals Andersom Thuisbegeleiding in Assen en Talent in huis in Emmen hebben donderdag samen met collega-ondernemers een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Ze bieden nu nog kleinschalige of individuele begeleiding en zorg in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) in Emmen. Hun cliënten zijn jongeren en volwassenen met ernstige psychiatrische of psychosociale problemen, een verslaving of een licht verstandelijke beperking.

Door een nieuwe wijze van aanbesteding door Emmen hebben de kleine zorgaanbieders in hun ogen geen eerlijke kans om hun werk ook volgend jaar via de wmo voort te zetten. Hun advocaat Latifa Barou zegt dat de aanbestedingsregels worden overtreden. Zij heeft de rechter gevraagd om de gemeente op te dragen om te stoppen met de lopende aanbesteding van schoonmaakondersteuning, begeleiding, verzorging en kortdurend verblijf. Bij niet naleven van het vonnis zou volgens de advocaat een dwangsom van maximaal een half miljoen euro moeten worden opgelegd.

Nu zijn er voor de persoonlijke begeleiding en zorg nog bijna zestig bedrijven met een wmo-contract in Emmen. In de nieuwe aanbesteding is vastgelegd dat het werk aan maximaal drie tot zes bedrijven wordt gegund. Zij moeten zowel schoonmaakondersteuning als begeleiding kunnen leveren. De bedrijven kunnen zich inschrijven in zes gebieden (wijken en dorpen) in Emmen. Alleen bieden op bepaalde zorg is niet meer mogelijk. De inschrijvingstermijn is inmiddels verlopen.

Volgens advocaat Matthijs Mutsaers van de gemeente is de werkwijze tot stand gekomen in samenspraak met de zorgverleners. De advocaat bestrijdt dat door de gemeente regels zijn overtreden Hij wijst erop dat ook de kleine zorgaanbieders zich konden inschrijven. De advocaat zei dat zij hoe dan ook te laat zijn met het kort geding. Wethouder Jan Bos benadrukte tijdens de zitting dat bij de nieuwe aanbesteding de zorg voor de cliënten juist centraal staat. Volgens hem kunnen de kleine ondernemers door de bedrijven worden ingehuurd om specialistische zorg uit te voeren. De rechter doet 22 juli uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.