Ondernemers in de Ceresstraat (foto) en Oude Molenstraat in Assen maken zich zorgen, omdat zij buiten het winkelkerngebied in de nieuwe Asser binnenstadsvisie vallen. Foto: DVHN

Zorgen bij ondernemers over binnenstadsvisie Assen: 'Wat gebeurt er met de huurprijs als ik naar het centrum moet?'

Ondernemers in de Ceresstraat (foto) en Oude Molenstraat in Assen maken zich zorgen, omdat zij buiten het winkelkerngebied in de nieuwe Asser binnenstadsvisie vallen. Foto: DVHN

Assen moet een goed afgebakend, compact winkelgebied krijgen, zo leert de nieuwe binnenstadsvisie. Ondernemers die nu buiten de beoogde kern hun winkel hebben, maken zich zorgen.

Om de binnenstad voor het winkelend publiek aantrekkelijker te maken, moet het volgens de gemeente allemaal veel kleinschaliger. Een aantrekkelijk en makkelijk te belopen kern, gelegen tussen De Nieuwe Kolk, het Koopmansplein en het Drents Museum. Straten die buiten dit compacte publiekshart vallen, transformeren geleidelijk van winkelstraat naar iets anders, meestal wonen. Daaronder vallen ook gebieden waar het winkelaanbod op dit moment nog groot is, met name direct ten noorden van het Koopmansplein.

‘Waarom wij?’

Toegegeven, de nieuwe binnenstadsvisie is nog niet in beton gegoten en de gemeente gaat nog in gesprek met winkeliers, vastgoedondernemers en inwoners, maar de winkeliers in en rondom de Ceresstraat en Oude Molenstraat hebben flinke twijfels over de plannen, zo blijkt uit een rondgang.

„Alle ondernemers hier maken zich zorgen”, legt Joost Hinskens van JH Witgoed uit. „Net als voor veel anderen is de Ceresstraat voor mij een ideale plek, ook omdat de huur hier enigszins betaalbaar is. Als we allemaal naar het centrum moeten, wat gebeurt er dan met de huurprijzen daar?”

De meeste ondernemers snappen net als Hinskens dat een compacter centrum wenselijk is en dat de gemeente winkeliers wil verleiden zich meer in het kerngebied te vestigen. Maar of nou juist het gebied tussen winkelcentrum Triade en de noordkant van het Koopmansplein daarvoor moet worden aangepast, vragen ze zich af.

Weinig leegstand

„Dit gebied kent juist veel minder leegstand dan het zogenoemde kerngebied in de visie”, zegt Deby Niezen van woonwinkel Ammarens. „In vorige visies is juist hier geïnvesteerd, nu zou je dat weer terugdraaien? Zonde, want de lichte, ruime winkelpanden hier zijn veel geschikter voor moderne winkels dan de oude panden in het centrum. Die Grenze en Dirk van den Broek komen hier straks ook nog bij, dan is het voor nieuwe ondernemers veel aantrekkelijker om hier een winkel te beginnen dan in een oud pand in de Kruisstraat of Gedempte Singel. Ik denk dat we met z’n allen veel positiever moeten zijn over dit gedeelte van Assen.”

Elsje Tilman van Dierenparadijs Klaas Tilman moet er ook niet aan denken om haar huidige stek aan de Oude Molenstraat te verlaten. „Ik krijg veel klanten die in één keer flinke balen voer komen halen, daar loop je niet lekker mee door het centrum. Daarvoor wil je de auto even naast de deur parkeren.”

‘Help de startende ondernemer’

Ze denkt dat zaken als het verfraaien van het Koopmansplein op zichzelf weinig zin hebben. „Het parkeerbeleid is waardeloos. Stel naast de ruimtelijke aanpassingen ook gratis parkeren in, gooi de huurprijs naar beneden en geef startende ondernemers een subsidie om vestiging aantrekkelijker te maken. Ik denk dat dat veel belangrijker is.”

menu