Zorgen om bevingen gasvelden rond Assen

De (hernieuwde)gaswinning in de velden Eleveld en Vries-Zuid bij Assen kan leiden tot aardbevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen zegt dat de NAM aanvullende maatregelen moet nemen.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij wil de gaswinning in het veld Vries-Zuid, dat zich deels onder de Asser woonwijk Marsdijk en het dorp Loon bevindt, opnieuw opstarten. Uit een proefboring eind vorig jaar bleek er nog een winbare hoeveelheid van 0,4 miljard kubieke meter aardgas in te zitten. Voor het veld Eleveld bestaat ook het voornemen om nog veel gas te winnen.

Schademeldingen

Eleveld is al jaren in productie. Er zijn in die regio in totaal 46 bevingen vastgesteld. De zwaarste daarvan werd in de omgeving duidelijk gevoeld en heeft ook tot schademeldingen geleid. Ook in Vries-Zuid zijn bevingen geweest, iets minder krachtig dan in Eleveld.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt vast dat de grondbewegingen aan het oppervlak in de omgeving van de bevende velden nu nog niet worden geregistreerd. Hetzelfde geldt voor de schade aan bouwwerken. De NAM moet, zo adviseert het SodM bij Eleveld en Vries-Zuid de ontwikkelingen beter in de gaten houden door versnellingsmeters te plaatsen. Verder moet een zogenoemd risicobeheerssysteem worden ingevoerd.

Zorg voor B en W

De NAM kan, zo staat in het advies van het Staatstoezicht over het gaswinningsplan Westerveld, waarin naast Eleveld en Vries-Zuid bijvoorbeeld ook Witten en Assen-Zuid vallen, de kans op schade aan de bebouwing niet uitsluiten. In het ernstigste geval kan lichte tot matige schade aan gebouwen ontstaan, zo wordt ook bevestigd door TNO-berekeningen.

De uitkomsten van het onderzoek geven het college van burgemeester en wethouders van Assen zorg, zo staat in een voorstel aan de gemeenteraad. In de nieuwe Mijnbouwwet, die volgend jaar van kracht wordt, krijgen lokale overheden formeel adviesrecht over een winningsplan. Tot dat moment wordt in de geest van de nieuwe wet gewerkt, wat betekent dat de gemeente mee kan praten over Vries-Zuid . B en W geven de raad daarbij ook een actieve rol.

Veel hoop dat het adviesrecht veel uithaalt heeft het college niet. ,,Het is aan de minister hoe hij met de adviezen van de lokale overheden om gaat in zijn afweging. De ervaring met het winningsplan Groningen leert dat de minister weinig met de adviezen heeft gedaan”, zo staat in het raadsvoorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.