Zorgen over natuurlijk begraven

De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft in meerderheid grote moeite met een tweede natuurbegraafplaats in de gemeente.

Komende donderdag wordt het daarom spannend voor ondernemer Ab van Middelkoop als de raad beslist over zijn plan een bosgebied bij Grolloo om te vormen tot natuurbegraafplaats. Gemeentebelangen, PvdA, GroenLinks en – verrassend – VVD zijn niet blij met het voorstel om de begraafplaats mogelijk te maken. B en W van Aa en Hunze zien geen goede argumenten om het project tegen te houden. De vraag is of de raad die wél weet te bedenken.

Het gebied is erg nat zegt Gemeentebelangen. Het risico is te groot dat de gemeente de zorg over de begraafplaats krijgt als de ondernemer failliet gaat, menen GroenLinks en VVD. De PvdA ziet de begraafplaats als een voorziening en dan is eerst beleid nodig voor het nog betrekkelijk nieuwe fenomeen.

Lastig
Henk Santes (PvdA): ,,Je mag als gemeenteraad niet op economische grond nee zeggen, maar wij vragen ons af of we dit moeten willen.'' Bertus Reinders van Gemeentebelangen noemt het voorstel ‘een knap lastige'. Ook in zijn fractie overheersen de zorgen over het project. Het negen hectare grote bosgebied langs de Uteringsweg is naar het idee van Reinders bepaald niet een uitgelezen plek voor een begraafplaats. Op grond van de wet op de lijkbezorging moet het hele terrein stevig gedraineerd en deels opgehoogd worden om wateroverlast te voorkomen. VVD'er Willem Bartelds meent dat het project niet veel toevoegt, maar wel voor de eeuwigheid een stuk landbouwgrond op slot zet.

D66 zit meer op de toer van vrij ondernemerschap. Nu is er in heel Drenthe slechts een natuurbegraafplaats bij Eext. Deze begraafplaats, Hillig Meer, is ingericht om natuurontwikkeling op een deel van Landgoed Heidehof veilig te stellen. De eigenaar heeft bezwaar aangetekend tegen de concurrent in Grolloo onder meer omdat de behoefte te klein is.

De spoeling wordt volgens Hillig Meer erg dun als er een bij komt. Gewezen wordt op een besluit van de gemeente Heerde, die een tweede natuurbegraafplaats heeft afgewezen, omdat het gezien wordt als een voorziening in plaats van een onderneming. Het nieuwe initiatief bij Grolloo belooft eeuwige rust voor maximaal 900 graven.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.