Zorgt plan ministers dat er geschikte opvang komt voor uit huis geplaatste jongeren?

Vanmiddag presenteren de ministers van Volksgezondheid en van Rechtsbescherming een programma om de zorg en hulp voor de jeugd de komende jaren beter te maken. Komt er dan eindelijk geschikte opvang voor uit huis geplaatste jongeren?

De Drentse advocaat Joris Kroeze is er nog niet zo zeker van. Kroeze vertegenwoordigt regelmatig jongeren die uit huis worden geplaatst. Ze moeten dan van de kinderrechter tijdelijk naar een pleeggezin of een instelling, omdat het thuis niet meer gaat. Voor een grote groep jongeren is geen geschikte plek. Vorige week spraken jeugdrechtadvocaat Kroeze en twee collega’s er ook over met een vertegenwoordiging van het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS). ,,Het was een goed gesprek. Maar er zijn geen concrete toezeggingen gedaan.”

Kroeze vraagt aandacht voor jongeren die tussen wal en schip vallen. Ze hebben zulke ernstige gedragsproblemen dat ze niet naar een pleeggezin kunnen. Maar doordat ze bijkomende problemen hebben, zoals psychische stoornissen of een verstandelijke beperking, is er ook geen geschikte andere opvang. ,,De situatie van deze jongeren is schrijnend.”

Gevaarlijke situaties

Een van de cliënten die hij bijstaat is een 16-jarige jongen uit Emmen. Hij is verstandelijk beperkt en heeft gedragsproblemen. ,,Deze jongen kan heel onberekenbaar zijn en zichzelf in gevaarlijke situaties brengen. Hij heeft al in acht verschillende instellingen gezeten. Geen van deze opvangplekken zijn geschikt om hem de juiste zorg te geven.”

De tiener verblijft nu in De Wilster in Groningen. Dat is een gesloten instelling die kortdurende zorg biedt om ontspoorde jongeren binnen een paar maanden weer op de rails te krijgen. ,,Hij zit er al veertien maanden. Iedereen is het erover eens dat hij daar niet op zijn plek zit. Het regime is er streng. Deze instelling is niet geschikt om jongeren zoals hij lang op te vangen.”

Kroeze vindt dat de gemeente Emmen, die verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, voor een oplossing moet zorgen. In een rechtszaak hierover kreeg hij gelijk. De rechtbank vindt dat Emmen desnoods samen met andere gemeenten geschikte opvang moet regelen. De gemeente is in hoger beroep gegaan. Dat zou afgelopen week worden behandeld.

Gemeente Emmen heeft hoger beroep in getrokken

Enkele dagen voor de zitting is het hoger beroep ingetrokken. ,,De reden is dat verder procederen niet in het belang is van de jongen”, zegt een gemeentewoordvoerster. ,,We hebben gedaan wat de rechtbank ons heeft opgedragen: inventariseren hoeveel van deze jongeren er zijn en een oplossing vinden. Dat is erg lastig. Jongeren met forse problematiek op diverse gebieden kun je niet als gelijk beschouwen. Het is ook lang niet altijd wenselijk om ze bij elkaar in één voorziening te plaatsen. Al onze inspanningen zijn gericht op het vinden van een zo passend mogelijke voorziening.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.