Zorgtransitie Drenthe niet zonder gevolgen

Door de provincie Drenthe gesubsidieerde zorgtaken zijn sinds de transitie niet allemaal overgenomen door gemeenten. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer.

De Rekenkamer presenteerde maandagavond het rapport ‘Op eigen benen?’ over het beëindigen van het provinciaal sociaal beleid en de gevolgen voor maatschappelijke instellingen, met uitzondering van de jeugdzorginstellingen.

In 2008 werd (landelijk) besloten dat gemeenten verantwoordelijk zouden worden voor zorg en ondersteuning van mensen die hulp nodig hebben, zoals ouderen of mensen met een geestelijke of fysieke beperking. Tussen 2009 en 2015 bracht Drenthe haar zorguitgaven terug met 10 miljoen euro. Doordat niet alle taken door gemeenten zijn overgenomen, zijn bij verschillende instellingen de inkomsten gedaald.

Geen ‘zachte landing’

De Rekenkamer constateert dat de provincie destijds de doelstelling had om taken via een zogenoemde ‘zachte landing’ over te dragen aan gemeenten. De transitie is door instellingen echter niet als zacht ervaren. De Rekenkamer deed onderzoek bij Zorgbelang Drenthe, SportDrenthe en kenniscentrum en adviesbureau STAMM CMO. Alleen SportDrenthe slaagde er in om bij gemeenten en derden extra opdrachten binnen te halen.

Loket voor advies, klachten en misstanden is niet meer

De provinciale subsidie voor STAMM CMO liep terug van 2,71 miljoen euro in 2009 naar 0,8 miljoen in 2014. Het bureau fuseerde met de Groninger evenknie en schrapte 26 van de 44 volledige banen. Belangenorganisatie Zorgbelang Drenthe slonk van vijftien naar zes fte. Hun loket voor advies en klachten en misstanden (Meldpunt Zorg Drenthe) bestaat daardoor sinds 1 januari 2013 niet meer.

Volgens Gedeputeerde Staten is dit echter het gevolg van keuzes van de Drentse gemeenten en is de verdwijning van het loket op andere wijze opgevangen.

Hoe doen de gemeenten het precies?

Waar de pijn precies zit voor de inwoners van Drenthe wordt niet volledig duidelijk. De Rekenkamer heeft gemeenten en hun inwoners niet geraadpleegd. Volgens de provinciebestuurders had dat wel een beter beeld geschetst. De Rekenkamer beveelt de drie Noordelijke provincies aan om te onderzoeken hoe gemeenten invulling geven aan de overgehevelde taken.

Provinciale Staten vergaderen begin volgend jaar over het rapport.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.