Zorgverleners Assen krijgen eigen gratis parkeervergunning

Zorgverleners in Assen krijgen gratis een eigen parkeervergunning als zij moeten werken in het gebied waar betaald parkeren is ingevoerd.

Met deze geste komt de gemeente tegemoet aan klachten van met name oudere inwoners. Dit naar aanleiding van de digitalisering van de parkeervergunningen.

De papieren vergunning achter de voorruit verdwijnt. Kentekens moeten vanaf volgende week via de computer worden geregistreerd. Bewoners krijgen niet meer een gastenpas maar moeten bezoekers digitaal aanmelden. Dit kan tot een maximum van 400 uur.

Goede zorg staat voorop

De gemeente erkent dat dit veel gedoe is, zeker voor mensen die wat minder bedreven zijn met iPads, computers en mobiele telefoons. ,,Wij willen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Wanneer je elke dag hulp krijgt, bij bijvoorbeeld het aantrekken van steunkousen, tikt het qua uren aardig aan’’, legt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) uit.

Particulieren kunnen straks voor hun verzorger een aparte vergunning aanvragen. Instellingen voor professionele zorg kunnen eveneens een vergunning aanvragen voor medewerkers die in het vergunninggebied actief zijn. Hoe de gemeente een en andere gaat regelen en controleren is nog niet duidelijk. ,,We moeten nog invulling geven aan de voorwaarden’’, zegt Vlieg. ,,Misbruik ligt altijd op de loer, maar het belang van goede zorg staat nu voor ons eerst even voorop.’’

Telefoondienst

De digitalisering heeft tot veel reacties geleid. ,,Er zijn toch wat mensen die erdoor in de stress vliegen. Dat moet niet’’, zegt Vlieg.

Om iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen, kan een digitale vergunning ook bij de balie op het gemeentehuis worden aangevraagd. ,,Klaar terwijl u wacht. Na vijf of tien minuten loop je weer de deur uit en staat het kenteken geregistreerd.’’ Verder wordt een telefoondienst ingesteld waar kentekens van bezoekers kunnen worden aangevraagd en direct worden ingevoerd..

De gemeente start eind november met een campagne om iedereen op de hoogte te brengen van de nieuwe parkeerregels via een instructiefilmpje en informatiebijeenkomsten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.