Zorgverzekeraar op het vinkentouw bij Scheper Ziekenhuis: zijn er meer afdelingen met tekort aan artsen?

Zorggroep Treant moet met het water voor de dokter: verzekeraar Achmea Zilveren Kruis wil weten of er meer onaangename verrassingen op stapel staan.

Dit blijkt uit een reactie op de onverhoedse sluiting van de kinderafdeling in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, dat samen met de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal onder Treant valt. ,,We gaan Treant vragen om voor alle specialismen bij hen in kaart te brengen hoe het ervoor staat met een mogelijk tekort aan artsen’’, verklaart een woordvoerster.

Zilveren Kruis is not amused

Vorige week heeft Treant Zilveren Kruis laten weten dat er een tekort was aan kinderartsen. Maar dat de complete afdeling in Emmen dreigde te sluiten, is de verzekeraar niet medegedeeld. Zilveren Kruis was not amused toen dit deze week wel het geval bleek te zijn.

Treant onder vergrootglas

Zilveren Kruis heeft als grootste zorgverzekeraar in de regio een cruciale verantwoordelijkheid bij de inkoop van zorg. Niet de overheid, maar de zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat basisvoorzieningen overal in Nederland voor iedereen beschikbaar zijn. Vandaar dat Treant nu onder het vergrootglas ligt.

Op de afdeling in Emmen liggen nog negen kinderen. Maandag moet er voor hen een oplossing zijn, zegt woordvoerder Henk Heeringa van Treant, de overkoepelende zorggroep van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Voorts moet er duidelijkheid komen voor de verloskundige zorg in het ziekenhuis. Alle betrokkenen kunnen vrijdag bericht verwachten.

Strijd voor heropening kindercentrum in Emmen

De tachtig verpleegkundigen en andere medewerkers strijden inmiddels voor spoedige heropening van de kinderafdeling en verloskunde in Emmen. Zo snel mogelijk moet er weer een goed team kinderartsen klaar staan, stelt hun woordvoerster Jacqueline Petiet-Kroon. ,,We hebben hier een heel hecht team en een prachtige afdeling’’, stelt ze. ,,We hebben ook de beschikking over heel goede apparatuur, maar zonder kinderartsen beginnen we niets. Emmen is een grote gemeente. Hier moet toch een kinderafdeling zijn? We willen er heel hard aan trekken om dit in onze gemeente te behouden.’’

Positief verhaal

Petiet en haar collega’s willen met een positief verhaal kinderartsen overhalen in Emmen te komen werken. ,,We hebben er zeker vier nodig. Het moet voor hen behapbaar zijn. Tenslotte hebben we hier ook ernstig zieke kinderen en de acute zorg voor pasgeborenen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.