Zorgverzekeraars willen één ziekenhuisplan voor Drenthe en Zuidoost-Groningen

Bethesda in Hoogeveen, onderdeel van de Treant Zorggroep.

Er moet een breed zorgplan komen voor de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen.

Die boodschap hebben de zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis voor de ziekenhuizen en gemeentebesturen in de regio.

De verzekeraars willen een regiegroep formeren waarin alle partijen aan tafel zitten. Ze bekijken nog of de regiegroep onder leiding komt te staan van een deskundige van buiten.

,,We kunnen de uitdagingen komende jaren alleen sámen oplossen’’, benadrukt woordvoerster Christine Rompa van Zilveren Kruis.

Personeelstekort

Een van de meest knellende problemen op dit moment is het personeelstekort in de ziekenhuizen, waaronder het tekort aan kinderartsen.

,,Alle ziekenhuizen in de regio hebben met dit probleem te maken of krijgen er mee te maken’’, zegt Rompa. ,,We moeten voorkomen dat ze personeel bij elkaar weghalen. We kunnen het personeelstekort alleen oplossen door samen te werken. We praten ook met verloskundigen, huisartsen en andere betrokkenen.’’

De ziekenhuizen in de regiegroep zijn de drie locaties van Treant (Bethesda Hoogeveen, Scheper Emmen en Refaja Stadskanaal), het Wilhelminaziekenhuis in Assen en het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. Samen met de twee zorgverzekeraars, de gemeenten en de provincies moeten ze komen tot een breed plan voor de ziekenhuiszorg in hun gebied.

Geen machtsgreep

De woordvoerster van Zilveren Kruis ontkent dat de zorgverzekeraars de macht proberen over te nemen en de Treant Zorggroep aan de kant willen schuiven, zoals enkele media hebben gemeld. ,,Dat is gewoon onzin’’, beklemtoont Rompa. Zoals het volgens haar ook niet klopt dat Treant onder druk van de banken een schuld van 100 miljoen euro zou moeten aflossen. ,,Dat herkennen wij helemaal niet.’’

Rompa verwacht na de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven over datgene wat er in de regiegroep wordt afgesproken.

Saillant detail is wel dat in de regiegroep de gemeenten Hoogeveen en De Wolden weer om tafel komen te zitten met Treant. Het afgelopen weekeinde zegden beide gemeenten nog het vertrouwen op en trokken ze de stekker uit hun overleg met de zorggroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu