'Zuidlaarder verkrachter (25) bejaarde wandelaarster ook verdacht van mishandeling ex-vriendin'

Wandelaarster is verkracht in natuurgebied bij Schipborg.

De 25-jarige verdachte van verkrachting van een wandelaarster (76) in Schipborg zou ook zijn ex-vriendin in Annen hebben mishandeld. Dat bleek dinsdag op de eerste openbare zitting tegen de man, R.K. uit Zuidlaren.

K. werd ook verdacht van bedreiging en stalking van zijn ex-vriendin. Alleen de mishandeling van zijn ex, na het verbreken van de relatie, kan volgens de officier van justitie worden bewezen.

K. zit nu vast voor de verkrachting van de oudere vrouw. Het slachtoffer werd op een zaterdag in juli op klaarlichte dag aangevallen en seksueel misbruikt toen zij wilde gaan wandelen in een natuurgebied in Schipborg.

Opvallend loopje

De politie startte direct een groot onderzoek. Een van de leden van het rechercheteam meende de verdachte te herkennen op basis van de uiterlijke kenmerken van de verkrachter. Het slachtoffer had hem beschreven en ook getuigen hadden de mogelijke dader in het gebied gezien. Hij had een opvallend loopje en gezichtskenmerken die de plaatselijk bekende agent herkende.

Een echte doorbraak kwam er volgens de officier toen bleek dat sporen op onder meer de onderbroek van het slachtoffer overeen kwamen met het DNA van de verdachte. ,,Maar ook van zijn eeneiige tweelingbroer. Hun DNA is identiek. Deze tweelingbroer kon aantonen dat hij op het moment van het zedenmisdrijf niet in de buurt was.”

Slachtoffer en getuigen herkennen verdachte

K. heeft, zo zei de officier, een alibi gegeven dat niet klopt. Hij zou bij vrienden aan auto’s hebben geknutseld. De vrienden hebben verklaard dat K. er slechts heel kort is geweest. ,,Bovendien bewijzen telefoongegevens dat hij op het moment van de verkrachting op de plaats van het misdrijf was. Andere wandelaars en fietsers en het slachtoffer herkennen hem ook.”

De verdachte was niet bij de zitting aanwezig. Hij blijft volhouden niets met de zedenzaak te maken te hebben. ,,Maar het is niet zo dat hij de schuld aan zijn tweelingbroer geeft.”

Hoewel het DNA van de tweeling identiek is, zou het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met nieuwe onderzoeksmethoden eventueel kunnen aantonen met wie van de twee de gevonden DNA-sporen matchen. ,,We hebben naar ons inziens meer dan genoeg bewijsmiddelen tegen deze verdachte. Het is een complex onderzoek voor het NFI. In deze specifieke zaak hebben wij het niet nodig, omdat er een overvloed is aan bewijs.”

Klopjacht

De verdachte werd drie dagen na het misdrijf opgepakt. De officier zegt dat er een klopjacht werd gemaakt op de dader, omdat de vrees bestond dat hij mogelijk opnieuw had toegeslagen. Een dag na de verkrachting in Schipborg werd ook een wandelende vrouw (65) in Delfzijl aangerand. In eerste instantie werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat het om dezelfde dader ging. Dat bleek niet het geval.

De strafzaak tegen K. is dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld. Het wachten is op psychiatrische rapporten. De voorlopige planning is om de zaak op 14 januari inhoudelijk te behandelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe