Zuidlaarder vindt in de bosjes mysterieus gifflesje met Russisch opschrift

Een inwoner van Zuidlaren heeft zondag een levensgevaarlijke ontdekking gedaan tijdens een speurtocht met zijn metaaldetector. In de bosjes bij het Noorder Sanatorium vond hij een klein flesje dat volgens het Russische etiket kaliumcyanide bevat. De politie kan niet bevestigen dat het ook echt om die stof gaat.

Jan Duurt Dijkman vertelt over de vondst op Facebook: „De schrik zit er nog steeds in moet ik eerlijk toegeven.” Op foto’s is te zien hoe een man in een gaspak het flesje opruimt onder toezicht van de politie. Het flesje is niet groter dan de palm van een hand, heeft een witte dop en een Russisch opschrift met een doodshoofd. „Het flesje zat gelukkig nog dicht”, aldus de vinder.

Dijkman woont in het Noorder Sanatorium, dat tijdelijk wordt verhuurd. Hij was zondagmiddag samen met een vriend in de grond aan het zoeken met een metaaldetector. „Hij loopt op een gegeven moment de bosjes in en ziet daar een flesje met een doodshoofd liggen”, vertelt Dijkman. „Ik heb direct de politie gebeld.”

Zeer giftig

Op de ene kant van het flesje staat - vertaald uit het Russisch - Attentie Zeer Giftig . Op de andere kant staat de chemische afkorting van kaliumcyanide: KCN .

Het flesje is opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf en daarmee is de zaak afgelopen voor de politie. ,,We doen geen onderzoek naar de herkomst’’, aldus een woordvoerder. Dijkman is vooral blij dat het flesje is opgeruimd. „Hier wonen ongeveer tien kinderen, ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als zij dat gif gevonden hadden.”

Kaliumcyanide is een sterk gif. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebruikten nazi-kopstukken het middel om zelfmoord te plegen. Hoe het flesje in de bosjes aan de Stationsweg in Zuidlaren is beland weet de politie niet.

menu