Zuidlaarderbol: welke is de lekkerste?

In aanloop naar de Zuidlaardermarkt gaan ze bij honderden over de toonbank: Zuidlaarderbollen. Maar wie van de vijf bakkers in het dorp bakt de lekkerste?

De ‘echte’ Zuidlaarderbol, die maakt bakkerij Hovius. Zegt bakkerij Hovius. Maar bakkerij Feenstra claimt ‘de originele’ Zuidlaarderbol te maken.

Speciaal voor de Zuidlaardermarkt

Best gek, want de twee bollen zijn behoorlijk verschillend. En dan kun je de Zuidlaarderbol ook nog kopen bij bakkerij Liever Anders en bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn, plus een hele reeks bakkers op de Zuidlaardermarkt. Waar haal je nou echt de lekkerste?

De Zuidlaarderbol - die al minstens 130 jaar wordt gemaakt - kun je tegenwoordig het hele jaar door krijgen, maar vroeger was het lekkernij die je slechts een keer per jaar kreeg, tijdens de Zuidlaardermarkt. Dus gaan we een dag voor de markt bij alle vijf bakkers in het centrum van Zuidlaren langs voor een smaaktest.

Uiterlijk, structuur, vulling en smaak

We beoordelen de bollen op vier criteria: uiterlijk, structuur, vulling en smaak. Hoe is de verhouding tussen deeg en krent? Is de bol smeuïg, klef of droog? Maar omdat er geen eenduidig recept is voor de Zuidlaarderbol, blijft het eindoordeel uiteindelijk toch een kwestie van: ‘willen we hier een tweede plak van, en een derde?’

De prijs nemen we niet mee in ons oordeel, al loopt die behoorlijk uiteen: van 1 euro bij de Albert Heijn tot 8,50 euro bij Hovius, beiden voor 800 gram.

En de winnaar is...

De duidelijke winnaar van de test is ook meteen de duurste: de Zuidlaarderbol van bakkerij Hovius. De bol van de Albert Heijn vinden we het minst lekker. Dat is ook eigenlijk helemaal geen Zuidlaarderbol, maar een Drentse bol, ontdekken we na afloop. Er zit namelijk geen roggemeel in.

Op de verpakking van de Jumbo staat wel ‘Zuidlaarderbol’, maar aangezien de ingrediëntenlijst precies hetzelfde is, vermoeden we dat die benaming onterecht is. Toch vinden we de bol van de Jumbo beter: die van de Albert Heijn valt nogal klef uit.

Op een gedeelde tweede plek staan Jumbo en Feenstra, op de vierde plek eindigt Liever Anders.

Bekijk de hele test hieronder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.