Hoewel het voortbestaan van de 815 jaar oude Zuidlaardermarkt op de tocht staat, neemt de gemeente Tynaarlo vooralsnog een afwachtende houding aan.

Onder vuur
Paardenmarkten liggen onder vuur van de landelijke politiek. Dit kan voor de Zuidlaardermarkt dramatische gevolgen hebben. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) gaat paal en perk stellen aan de markten. De gemeenteraad van Tynaarlo heeft al opgeroepen tot een krachtig verweer.

Tynaarlo heeft al contact opgenomen met de gemeenten Maasdriel en Overbetuwe, waar de paardenmarkten van Hedel en Elst plaatsvinden, om samen op te trekken.

Van Dam gaat het de paardenmarkten op twee punten moeilijk maken, zo blijkt uit zijn antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Export aan banden
Hij wil de export vanaf paardenmarkten, dus de verkoop aan buitenlandse handelaren, aan banden leggen. Die zal alleen nog vanaf een erkend paardenverzamelcentrum mogen plaatsvinden, conform Europese regels.

Daarnaast vindt de bewindsman dat een paardenmarkt en een kermis niet samengaan. ,,De geluidsvolumes en mensenmassa’s waarmee deze evenementen gepaard gaan, kunnen bij paarden veel stress veroorzaken’’, schrijft hij de Kamer. Een koppeling van een paardenmarkt aan een dergelijk evenement leidt ertoe dat niet voldaan kan worden aan eisen van dierenwelzijn, licht de woordvoerster van Van Dam toe. De bewindsman zou zich in algemene zin hebben uitgelaten en niet specifiek over de Zuidlaardermarkt.

Seinen op rood
Duidelijk is wel dat alle seinen voor de Zuidlaardermarkt op rood staan. Als er geen export meer vanaf deze markt mag plaatsvinden, is het snel gedaan met de markt, zeggen fracties in de gemeenteraad. Even wat cijfers: de NVWA verstrekte in 2014 bijna driehonderd exportcertificaten, terwijl de totale aanvoer op de markt in dit jaar 1537 dieren bedroeg.

Toch nemen B en W nog een afwachtende houding aan. Het is nog niet helemaal duidelijk wat voor maatregelen de staatssecretaris precies neemt, verklaart gemeentelijk woordvoerder Berend Kupers. Want Van Dam gaat nog met de Tweede Kamer bespreken aan welke regels een erkend paardenverzamelcentrum moet voldoen. ,,We zullen dan samen met Hedel en Elst gaan lobbyen om onze paardenmarkten te kunnen behouden.’’

Worstelen met regels
De gemeente Tynaarlo worstelt zelf ook nog met de regels waaraan de paardenmarkt moeten voldoen. De gemeenteraad kon het de afgelopen maanden niet eens worden over een nieuw reglement waarin onder meer zou moeten staan dat handelaren zich minimaal 24 uur voor de derde dinsdag in oktober moeten laten registreren.

Maar zijn paardenmarkten zoals die in Zuidlaren, Edel en Elst plaatsvinden niet uit de tijd? Die essentiële vraag wierpen drie voormalige inspecteurs van de Dierenbescherming laatst op in deze krant. De landbouw heeft al vijftig jaar geen paarden meer nodig, voor recreatiepaarden is de markt dun, zo stelden zij. Door paardenmarkten te faciliteren, zouden gemeenten het overaanbod in stand houden.

Een antwoord op deze vraag is essentieel om de paardenmarkten overeind te houden. Los van een ingewikkelde discussie over dierenwelzijn zullen de voorstanders het bestaansrecht van paardenmarkten moeten aantonen om het voortbestaan veilig te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe