Zuidlaarders: Zet azc op plek sanatorium of PB-hoeve

Het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve (foto) en het Noorder Sanatorium zijn volgens de inwoners van Zuidlaren de geschikste locaties voor een asielzoekerscentrum. Over de komst van zo’n azc maken drie op de vijf inwoners zich geen zorgen.

Dat wijst onderzoek van adviesbureau Necker van Naem in opdracht van de gemeente Tynaarlo uit. Bijna 1350 mensen in het dorp vulden de vragenlijst in. Zij noemen goede begeleiding van vluchtelingen, hulp om snel te integreren en extra inzet op veiligheid als de belangrijkste aandachtspunten

B en W van Tynaarlo buigen zich deze zomer over de keuze van een plek voor een azc. Burgemeester Marcel Thijsen is blij met de uitkomsten van het onderzoek en spreekt van een ‘hoge respons’. Hij belooft dat het college goed zal luisteren naar haar inwoners.

Van de deelnemers aan de enquête geeft 58 procent de voorkeur aan huisvesting in bestaande gebouwen. Bijna de helft (48 procent) vindt de PB-hoeve de beste plek, een kwart (23 procent) zou de asielzoekers in het Noorder Sanatorium huisvesten. Als derde scoort het Lentis-terrein (Dennenoord) 4 procent.

Van de geenquêteerde inwoners maakt 41 procent zich wel -in meer of mindere mate- zorgen over de huisvesting van asielzoekers. Deze groep wil dat het azc niet te dicht bij bestaande woningen komt.

B en W beslissen komend najaar over het azc. Voor het zo ver is moeten ze in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de eigenaren van de grond of de eventuele pand(en) waar het azc zou moeten komen.

Omwonenden en direct belanghebbenden worden daarna zo snel mogelijk bijgepraat. Ook komt er een informatieavond voor alle Zuidlaarders. Pas daarna neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de locatie van het asielzoekerscentrum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.