Zuidoost Drenthe krijgt ambachtsmakelaar

Ambachtsmakelaar. Nieuw beroep, nieuwe kansen. Zuidoost Drenthe beleeft de primeur. Hij of zij wordt de verbindende factor tussen alle ambachtslieden in de regio.

Van hoefsmid tot websitebouwer. Van kaasmakertje tot de imker die de honing van zijn eigen bijenvolk aan de man wil brengen. Hondsrug UNESCO Global Geopark krijgt een subsidie van 140.000 euro voor het project. Dat start in oktober en loopt tot de zomer van 2012.

Kiem gelegd in mei 2017

De ambachtsmakelaar dus. Op een bijeenkomst in mei 2017 werd de kiem gelegd. Een groep van veertig ambachtslieden van diverse pluimage discussieerde vooral over de vraag hoe ze dichter bij de markt konden komen. ,,Ambachtslieden zijn altijd met hun handen bezig. Altijd met die ene klant, maar niet met de markt. We hebben toen besloten te onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken”, legt Jan van der Bij, die als adviseur van CMO STAMM nauw betrokken was bij het project uit.

Wat moet de ambachtsmakelaar zijn?

Een verbinder in de breedste zin van het woord, dat moet de ambachtsmakelaar zijn. Hij kan volgens Van der Bij zowel individueel als in collectief verband van toegevoegde waarde zijn voor de ondernemers. ,,Hij kan de kaasboer helpen dat hij zijn producten via de lokale supermarkt aan de man mag brengen. Maar als bijvoorbeeld een oud pand moet worden gerestaureerd kunnen de glazenier, de gebintenbouwer en de restaurateur gezamenlijk een offerte doen.”

Glazenier Alferink Cramer

Glazenier Kirsten Alferink Cramer is één van de ambachtslieden die al vanaf het begin bij het project is betrokken. Zij juicht het van harte toe. ,,We moeten elkaar helpen en we kunnen elkaar aanvullen. Waar de één een groot creatief denker kan zijn, heeft de ander toegang tot een breed netwerk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.