Zuidwest-Drenthe klaar voor extreme regen

Stortregens en sneeuwstormen, kom maar op! De sloten en kanalen in Zuidwest-Drenthe en Noord-Overijssel zijn klaar voor het afvoeren van -desnoods- extreme hoeveelheden neerslag.

Dit meldt de Drents Overijsselse Delta. Het waterschap is vrijwel klaar met het schoonmaken van de sloten en kanalen. Die grote klus wordt ieder najaar geklaard om te voorkomen dat watergangen dichtgroeien. Met de herfst- en winterse buien die op de loer liggen, kan dat tot overstromingen leiden.

De afgelopen maanden zijn waterplanten, riet, takken en vuil verwijderd die de aan- en afvoer van water belemmeren. Ook duikers, afvoerbuizen onder wegen en dammen die sloten met elkaar verbinden, zijn schoongemaakt.

Waar nodig wordt de komende maanden ook nog gebaggerd om watergangen voldoende op diepte te houden. Verder krijgen gemalen en stuwen groot onderhoud, zodat ze weer optimaal de winter ingaan.

Van de 7.500 kilometer aan watergangen in het werkgebied, onderhoudt het waterschap zelf 4.500 kilometer. De rest is van particulieren die zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.

Drents Overijsselse Delta meldt dat bij de de werkzaamheden sommige plekken zijn ontzien vanwege de aanwezigheid van bijzondere planten (kievitsbloemen, kruipend moerasscherm) of dieren (bittervoorns, modderkruipers, zeldzame vogels).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.