Zuidwest-Drenthe ontvangt Duitser en Vlaming met open armen

Gemeenten en ondernemers in Zuidwest-Drenthe trekken samen met Overijssel op om meer Vlaamse en Duitse vakantiegangers te trekken.

Project

De gemeenten Meppel, Westerveld en De Wolden haken aan bij het project Inkomend Toerisme van het samenwerkingsverband Regio Zwolle. Het doel is meer Vlaamse en Duitse gasten te verleiden tot een vakantie in de Zuidwesthoek.

,,Het is niet zo dat het aantal Nederlanders, dat vakantie viert in eigen land, heel sterk terugloopt. Er wordt minder omzet gedraaid en daarom is het goed uit meerdere vaatjes te tappen. De wat oudere Vlamingen en Duitsers zijn ideale doelgroepen’’, weet Petra Ellens, regiomanager van de brancheorganisatie Recron.

Vlamingen

Vlamingen zijn al een paar jaar in toenemende mate in Drenthe te vinden. ,,De Vlaming komt vooral naar Drenthe om te fietsen en te wandelen. Genieten van de rust. Hij is vaak gefocust op een verblijf in hotels, maar omdat veel campings in Drenthe qua voorzieningen op hotel-niveau zitten, voelt hij zich daar ook steeds meer thuis. En de Vlaming houdt van goed eten en drinken en is dus voor de horeca een heel interessante doelgroep.’’

Vlamingen kijken doorgaans niet op een paar centen, als het maar goed is. Dat geldt volgens Ellens ook voor Duitsers, een betrekkelijk nieuwe doelgroep voor de toeristisch-recreatieve sector in Drenthe. ,,We kennen Duitsers vooral als badgasten langs de Nederlandse kust, op de eilanden en langs het IJsselmeer. Maar in toenemende mate willen Duitsers bewegen, zoals fietsen en wandelen. Gezondheid speelt daarbij een voorname rol. En dan is Drenthe voor hen heel interessant, want we zitten relatief dichtbij.’’

Geijkte vakantieperiodes

Wat de oudere Vlaming en Duitser gemeen hebben, is dat ze niet zijn aangewezen op de geijkte vakantieperiodes. ,,Als je deze mensen in het voor- en naseizoen kunt binnenhalen, zit je goed’’, zegt Ellens.

Het rendement van een Drentse stand op vakantiebeurzen is in haar ogen vrij gering. Veel beter is het om samen te werken en als gebied goed zichtbaar en makkelijk vindbaar op het internet te zijn.

4 oktober gaan Drentse bestuurders en ondernemers op ‘gebiedssafari’ in Overijssel, dat al succesvol is bij het trekken van Vlaamse en Duitse gasten. ,,Het loopt storm met de aanmeldingen’’, weet Wendy Donker van de gemeente Meppel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.