Zuidwolde kan nu ook naar de Klaagmuur

Na Jeruzalem heeft nu ook Zuidwolde een Klaagmuur. Daarvoor moet wel een bezoek worden gebracht aan de Ontmoetingskerk aan de Hoofdstraat, waar een wand van het fors gerenoveerde interieur beplakt is met een levensgrote foto van dit voor de Joden heilige relict van de Tempelberg.

Klaagmuur is onderdeel van renovatie van kerk

De Klaagmuur in het Zuidwoldiger godshuis maakt onderdeel uit van een grondige vernieuwing van het interieur van de kerk, waarin binnenhuisarchitect Bibi Bruinsma in belangrijke mate de hand heeft gehad. Uitgangspunt was een sfeer te creëren waarin een grotere groep mensen zich herkent, zeggen predikante Betty Gras en kerkelijk werker Suzanne Groote.

‘De kerk moet een open houding uitstralen’

De Ontmoetingskerk streeft er naar een kerk te zijn die bewust partnerschappen creëert in het dorp en de regio. ,,Dat betekent dat we relaties zijn aangegaan met verenigingen in het dorp, zoals het welzijnswerk, en dat we meedoen aan de Maand van de spiritualiteit. De kerk wil zo een verbinding leggen tussen geloof en het dagelijks leven”, vertelt voorganger Gras. Die openheid en laagdrempeligheid voerden ook de boventoon bij de restyling van het interieur. ,,De kerk moet een open houding uitstralen”, vindt Groote, die nauw bij de opfrisbeurt was betrokken.

‘We willen iets bieden voor heel het dorp’

De kerk is elke dag van de week open. Mensen kunnen er een kaarsje branden, enige momenten nemen om te bezinnen, of gewoon hun verhaal kwijt. Volgens Gras en Groote is er meestal wel iemand aanwezig. Een aanmoediging die overigens niet alleen geldt voor de gelovige Zuidwoldiger. ,,Wij willen op deze manier iets aanbieden voor heel het dorp. De kerk is al open, mensen liepen en lopen zo naar binnen en je kunt zomaar een gesprek hebben”, stelt Groote. De predikant van de gereformeerde PKN-gemeente vult haar aan: ,,Dan ben je echt het open huis dat je probeert te zijn.”

Binnenhuis was behoorlijk gedateerd

Volgens Gras was het binnenhuis van de uit 1960 stammende kerk behoorlijk gedateerd. ,,Het paste niet meer bij hoe we al bezig waren de kerk opener te maken. De kracht, een geheel eigentijdse uitstraling, willen we nu proberen uit te buiten”. Over vier jaar wil de Ontmoetingskerk zo een plek van betekenis zijn voor het gemeenschapsleven in Zuidwolde.

‘Ontmoetingsruimte moet beetje lijken op een oase’

Vooral de ontmoetingsruimte speelt daarbij een prominente rol - die onderging een complete metamorfose. ,,Deze ruimte moet een beetje lijken op een oase, een plek waar je even op adem kunt komen.” De associatie met een tuin wordt versterkt door de levensgrote foto’s van olijfbomen en –takken in de Hof van Getsemané, het laatste toevluchtsoord van Jezus en zijn discipelen voordat hij werd gekruisigd. ,,Achter die olijfbomen gaan ook oude geloofsverhalen schuil, er zit veel traditie onder”, zegt Groote.

Olijfgroen

Olijfgroen is de leidende kleur die de architect heeft bedacht voor de centrale ontmoetingsruimte en de kerkzaal. Daar zijn de muren nu wit gepleisterd en het olijfgroen komt onder andere terug op de palen in de kerkzaal. Achter in de kerk staan nu twee olijfbomen. Ook het zogeheten geloof, hoop en liefde-bankje in de ontmoetingsruimte is geschilderd in de olijfgroene kleur.

Zaterdag wordt de vernieuwde kerk geopend door voormalig huisarts Ten Hoopen, al ruim 40 jaar de buurman van de kerk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.