Zwarte of roetveegpieten in Drenthe

Met een grootse en vooral feestelijke intocht is Sinterklaas ook in Assen, Meppel en Emmen aangekomen. Piet was of zwart, of had roetvegen.

In de Drentse hoofdstad werd de goedheiligman door 400 louter zwarte pieten bijgestaan. Veeg-, kleuren- en regenboogpieten waren niet te vinden in zijn gevolg. ,,Laten we er een mooi feest van maken de komende weken'', sprak de Sint, die -eenmaal aan land- met vereende krachten op zijn paard werd gehesen. ,,Zwart? Natuurlijk. Zijn er andere pieten dan?'' Aldus een muziekpiet.

FOTO DVHN/JON VAN SCHILT

In Meppel zag het grijs, bruin en zwart van de roetveegpieten, net niet helemaal dekkend. Kinderen vermaakten zich uitstekend, hier en daar bromden wat volwassenen over 'vroeger'. ,,Ik herkende zeker tien Pieten", zei Joop Esselbrugge. ,,Alle traditie weg vanwege zes procent van de mensen in Nederland. We hadden niks moeten veranderen, het was toch goed?" Zijn schoondochter stond knikkend naast hem. ,,De magie is weg", zei ze.

Huppelpiet kwam langs. Net niet helemaal zwart. ,,Hoeveel schoorstenen ik al heb gehad? Tweehonderd per jaar. En dat keer veertien. Reken maar uit."  En hij huppelde verder. Langs Marcel en Judith en hun vier kinderen. ,,Ik snap de ophef in beide kampen niet zo goed", zei Marcel. Judith: ,,Ik denk: vooruit maar. En de kinderen zien het verschil niet tussen Witte Piet en Zwarte Piet. Echt niet."

Nieuwspiet, gehuld in een rood-zwarte outfit met krantenprint, wilde er nog wel wat over zeggen. ,,We krijgen allemaal positieve reacties en het is net zo druk als vorig jaar in Meppel." (Vorig jaar was de landelijke op tv uitgezonden intocht in Meppel.)

Roetpieten in Meppel

In Emmen swingde de Pietenband op een podium op het drukbezochte Marktplein. Inspectiepiet was zoek, evenals de moeder van Priscilla en later ook Sven. Maar iedereen werd teruggetoverd en gevonden en net voor vier uur knalde er een grote lading confetti uit de kanonnen naast het podium.

Feest. Zingen. Springen. Ook de Pieten. Allemaal zwart gekleurd in Emmen. Zijn hier geen kleurpieten? Piet? ,,Wij zijn allemaal zwart, inderdaad. Bent u van de pers? Dan moet ik u even naar iemand anders verwijzen." Druk, druk, druk.

Zwarte Pieten in Emmen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.