Zwembad Annen bestaat 50 jaar, Bartho Fidder (81) zwemt er al net zo lang (+video)

Het zwembad in Annen bestaat 50 jaar. Bartho Fidder (81) zwemt er al net zo lang. Vriend Henk Mulder (77) zocht de historie van het bad uit.

Elke ochtend om half zeven staat Bartho Fidder (81) klaar om een duik te nemen in zwembad De Borghoorns in Annen. Borstcrawl, schoolslag, rugslag: hij doet het allemaal nog. Bij de rugslag gaan Fidders armen ‘zo strak mogelijk’ langs z’n oren. Zo zwemt ‘ie twintig baantjes, meestal.

„Ik vind het prachtig mooi”, zegt hij, terwijl hij dapper vanaf het trappetje het water in glijdt. Henk Mulder (77) staat aan de kant te grijnzen: „Ik kán zwemmen, maar daar houdt het wel mee op! Je krijgt mij er niet in!”

ANNEN, een zwembad? Ja, graag!

Het zwembad in Annen viert dit jaar z’n vijftigste levensjaar. In 1967 werd het bad voor het eerst in gebruik genomen. Fidder en Mulder zijn dan 31 en 27 jaar oud. De twee Annenaren weten alles af van vijftig jaar Borghoorns. Fidder omdat hij sindsdien niet meer uit het zwembad is weg te slaan. Mulder omdat hij zich in de historie van het zwembad verdiepte voor het historische tijdschrift Toen.

Zo weten ze allebei nog goed hoe práchtig de mensen het vonden dat er een zwembad in het dorp kwam. Dat begon allemaal met een artikel in het mededelingenblad van 14 oktober 1964. ‘ANNEN, een zwembad? Ja, graag!’, stond erin. Sommige dorpen in de omgeving hadden al een zwem- of natuurbad. Annen wilde niet achterblijven.

Gezinnen moesten dan wel 60 gulden bijdragen om - zoals de krant kopte - ‘blanke leden te laten bruinen’. „Dat deed iedereen”, weet Mulder nog. „En als je had toegezegd maar niks betaalde, dan kwamen ze het gewoon ophalen.”

200.000 gulden

Een zwembadcommissie hield verschillende acties om geld op te halen voor de aanleg van het bad. In café Schuiling werd een tweedaags festijn gehouden waarmee ruim 4000 gulden werd opgehaald. Ook de inwoners uit Anloo en Gasteren droegen hun steentje bij.

Toen er genoeg geld bij elkaar was gesprokkeld, begonnen de werkzaamheden. Met schoppen en kruiwagens groeven vrijwilligers drie grote gaten in de grond. Een paar maanden later lag er voor 200.000 gulden een spiksplinternieuw zwembad, met een koud- diep- en poedelbad.

Op de locatie van het zwembad, nu de Ronkelskamp, was vijftig jaar geleden wel kritiek. ‘Ze kunnen wel niet wies wezen’, werd er gezegd. ‘Zó ver boeten ‘t dorp’. „Het laatste huisje van Annen was het huis waar nu tandarts Venema zit”, weet Mulder. „We moesten ‘helemaal’ over de es, langs de roggevelden naar het zwembad.” Nu - vijftig jaar later - is het bad opgeslokt door nieuwbouw.

Vijftig jaar verkering

Fidder heeft het allemaal zien gebeuren: het zwembad heeft vele badmeesters en -juffen versleten, tig dorpelingen hebben er hun zwemdiploma’s gehaald en in 2014 is het bad nog voor 1,3 miljoen euro gerenoveerd.

Toegegeven: de afgelopen weken is hij niet elke ochtend wezen zwemmen vanwege pijn aan zijn oog. Maar zodra hij een waterdichte bril in huis heeft, sluit hij weer bij de ochtendzwemclub aan.

Dat is een fanatieke club, waar ‘niet wordt geluld’. „Er zit er één bij, die kan zó hard, daar word ik wel ‘s flauw van”, zegt Fidder. „Willem Mulder is dat. Die kan ik niet bijhouden, maar ik doe wél m’n best!”

Over deze Mulder gesproken: badjuffrouw Patricia Dijkema heeft nog een leuk weetje over hem. „Vijftig jaar geleden kreeg hij verkering in het zwembad, met Harmpje Hommes”, aldus Dijkema. Nu is het Harmpje Mulder-Hommes. „Ze zijn al vijftig jaar bij elkaar!”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.