Zwembaden De Wijk en Zuidwolde op eigen benen

In navolging van zwembad Engeland in Ruinen worden ook de openluchtbaden De Waterlelie in Zuidwolde en De Slenken in De Wijk geprivatiseerd.

Als de gemeenteraad van De Wolden op 15 december akkoord gaat, staan de beide zwembaden met ingang van 2017 op eigen benen. Nog op te richten stichtingen, die worden gerund door vrijwilligers, staan dan aan het roer van de openluchtbaden.

De Belangenvereniging De Wijk en Dorpsbelangen Zuidwolde hebben hard gewerkt aan een gedegen exploitatieplan, dat kan rekenen op draagvlak in beide dorpen.

Drie jaar geleden werd zwembad Engeland in Ruinen geprivatiseerd. ,,Die verzelfstandiging vormde de leidraad voor de privatisering van de baden in Zuidwolde en De Wijk, want de ervaringen tot dusver zijn heel goed. In Ruinen stonden we voor de keuze: sluiten of verzelfstandigen? De raad heeft nadrukkelijk gekozen voor privatiseren’’, zegt Jan van ‘t Zand (Gemeentebelangen), wethouder van financiën.

In De Wijk en Zuidwolde stond voor het college de instandhouding van de baden voorop, zegt Van ‘t Zand. ,,Het gaat ons niet zozeer om een bezuiniging, want een zwembad kan financieel eigenlijk nooit uit. Het gaat ons om meer draagvlak, betrokkenheid en dorpskracht. Een verzelfstandigd zwembad heeft meer mogelijkheden dan wanneer de gemeente het moet doen.’’

De privatisering betekent niet dat de gemeente de handen aftrekt van de baden. Ruinen krijgt 90.000 euro per jaar voor de exploitatie. De Wijk en Zuidwolde, zo stelt het college voor, kunnen jaarlijks 100.000 en 115.000 euro tegemoet zien om het bad te laten draaien. De zwembaden worden bestuurd door vrijwilligers, maar die moeten professioneel badpersoneel inhuren.

,,Daarnaast krijgen ze een eenmalige investeringsbijdrage en doen we een greep in de onderhoudspot om het achterstallig onderhoud weg te werken’’, aldus Van ‘t Zand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.