Zwembadplan Emmen niet aangepast

Het Emmer college van burgemeester en wethouders past het oorspronkelijk plan voor de bouw van een overdekt zwembad nabij het voetbalstadion niet aan.

De gemeenteraad krijgt volgende maand precies hetzelfde voorstel voorgeschoteld als in september. Hierin wordt uitgedaan van een zwembad met daarin een recreatiebad, een klein peuterbassin , een wedstrijdbad en een bad voor speciale doelgroepen. De laatste twee baden moeten elk 25 bij 15,4 meter groot worden. Dit betekent dat er plek is voor zes banen.

Eind september haalde de raad een identiek voorstel op initiatief van tweemansfractie LEF! vlak voor de raadsvergadering van de agenda. LEF! wilde uitstel, om het college zo de kans te geven om met een beter uitgewerkt voorstel te komen en om met de gebruikers van het zwembad om tafel te gaan.

Te klein

Dit gebeurde allemaal nadat zwemclub De Kikker flink op de trom had geslagen. Deze vereniging vindt het wedstrijdbad veel te klein en stelt dat er voor het houden van aantrekkelijke kampioenschappen een bad nodig is van 25 bij 21 meter. De raadsfracties zette daarop sportwethouder Bouke Arends (PvdA) aan het werk. Hij diende alternatieven in kaart te brengen waarbij werd uitgegaan van een groter wedstrijdbad.

Arends klaarde deze klus nog voor de raadsvergadering van september, maar toch schoof de raad toen de besluitvorming voor zich uit. Nadien kreeg hij van de raad geen nieuwe opdrachten. Bij de begrotingsraad begin november kwam de raad evenmin met initiatieven om het beoogde budget van 14,3 miljoen euro te vergroten.

Beste optie

,,Omdat de raad geen andere kaders heeft meegegeven, stelt het college nog steeds hetzelfde voor aan de raad: Een nieuw zwembad met wedstrijdbad van zes banen en doelgroepenbad van zes banen’’, zegt woordvoerster Anita Klingenberg. ,,Met het beschikbare budget en alle belangen afgewogen, is dit volgens het college de beste optie.’’

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft volgens Klingenberg maandag een brief gestuurd naar de raad en het college. ,,Zij heeft in opdracht van De Kikker het scenario doorgerekend waarbij het wedstrijdbad uitgebreid wordt naar acht banen, zodat er (inter)nationale wedstrijden gehouden kunnen worden. De KNZB concludeert dat dit kan binnen het budget als je het doelgroepenbad terug brengt naar vier banen. Het college kiest nadrukkelijk voor een doelgroepenbad van zes banen. Met vier banen heeft het doelgroepenbad te weinig capaciteit om alle doelgroepen zoals kinderen (zwemlessen), ouderen, gehandicapten en recreatiezwemmers kwijt te kunnen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.