Zwemclub De Kikker: bad nieuw zwembad is te klein

De plannen voor een nieuw zwembad nabij het stadion van FC Emmen hebben tot onrust geleid bij de plaatselijke zwem- en waterpolovereniging De Kikker.

,,De gemeente koerst op een kleiner wedstrijdbad, met als gevolg dat Emmen totaal uit beeld verdwijnt voor het houden van nationale kampioenschappen’’, zegt voorzitter Mike Roozeboom. Wat De Kikker betreft zet Emmen juist in op een wat groter wedstrijdbad. ,,Emmen promoot zich graag als sportgemeente. Bij dergelijke ambities hoort ook een zwembad waar belangrijke en aansprekende toernooien kunnen worden gehouden.’’

‘Tegenwoordig gelden andere normen’

Emmen had ooit een bad van 50 bij 18 meter. Toen op de fundamenten van dit bad in 1984 het huidige Aquarena-bad werd gebouwd, kwam er een wedstrijdbad van 25 bij 18 meter, met daar omheen veel ruimte voor tribunes. ,,Met een dergelijk bad kwam je in het verleden ook best goed voor de dag als je nationale kampioenschappen of internationale wedstrijden binnen wilde halen. Maar tegenwoordig gelden andere normen’’, verduidelijkt Tjeerd Dijkhuis, bestuurslid van De Kikker.

Volgens Dijkhuis is Emmen ingehaald door gemeenten die in de loop der tijd nieuwe zwembaden lieten verrijzen. Nu Emmen een nieuw zwembad wil bouwen zou zij die achterstand volgens De Kikker weer enigszins moeten reduceren. ,,Dat betekent een wedstrijdbad van 25 bij 21 meter. Het allerliefst zagen wij dat Emmen koos voor een bad van 33 bij 21 meter, maar we realiseren ons dat dit qua bouwkosten en exploitatie iets te veel gevraagd is. Een bad van 25 bij 21 meter, daar moet Emmen op in gaan zetten.’’

Zorgen

Het plan dat Emmen in mei bekend maakte, gaat uit van twee wedstrijdbaden naast elkaar die elk 25 bij 18 meter groot zijn. Een van deze baden krijgt een beweegbare bodem. Ook komt er een recreatiebad met golfslag en een grote glijbaan. Voor een buitenbad is geen geld. Opvallend is dat in het kort daarna gepresenteerde collegevoorstel andere afmetingen voorkomen. Daarin staat dat beide wedstrijdbaden 25 bij 15,4 meter groot zijn. ,,Dan gaan we er in vergelijking met de huidige situatie zelfs nog op achteruit’’, zegt Dijkhuis.

Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over de kwestie. De Kikker heeft inmiddels zelf al haar zorgen uitgesproken bij de partijen Wakker Emmen en D66. ,,We hebben op basis van het budget onderzocht wat voor zwembad we kunnen bouwen. Er kan nog worden gepraat over aanpassing van het plan en De Kikker is daarbij natuurlijk welkom’’, reageert Anita Klingenberg, woordvoerster van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.