Zwemclub moet bad Hof van Saksen verlaten

Leden van ZZG De Boskikkers verliezen hun winterzwembad. Het besluit van Hof van Saksen om alleen nog bezoekers toe te staan, komt aan als een klap.

Vanwege de stijgende bezoekersaantallen, heeft het vakantiepark besloten het zwembad te verbouwen. Er komen glijbanen en het wedstrijdbad verdwijnt. Bezoekers krijgen ‘absolute voorrang’ op het bad.

'Jammer'

Begrijpelijk, zegt Andries Visser, voorzitter van ZZG De Boskikkers. De vereniging is een fusie van twee zwemclubs uit Gieten en Rolde.. „Wij zijn ook niet boos”, aldus de voorzitter. „We zijn altijd goed behandeld en we mogen nog tot eind mei gebruik maken van het bad. Maar het is wel heel erg jammer.”

De zwemvereniging dreigt straks alleen nog in de zomer te kunnen zwemmen, in het openluchtzwembad in Gieten. Als dat gebeurt, moet de club zich noodgedwongen uit de KNZB-competitie trekken. Het is dan niet meer mogelijk aan wedstrijdzwemmen te doen. Zo’n besluit kan grote gevolgen hebben voor het ledenaantal. „Vervelend”, aldus Visser. „Want het ging al minder. We zijn in vijf jaar van meer dan 100 naar 70 leden gegaan.”

Geen alternatieven

Ook zijn er geen alternatieven volgens de vereniging. „Er zijn in deze gemeente geen extra voorzieningen voor wedstrijdsport”, vertelt Visser. „In de buurt zijn wel zwemverenigingen, maar die zitten eigenlijk altijd vol. Op zaterdag kunnen we in Zuidlaren terecht, maar verder zijn daar geen mogelijkheden. En hoe ver wil je gaan. Zijn leden bereid naar Stadskanaal te rijden?”

Tot 2010 had de gemeente Aa en Hunze een contract met het zwembad in Hof van Saksen. Het vakantiepark was toen verplicht zwemclubs van het bad gebruik te laten maken. Hoewel de gemeente nu weinig kan doen, staan ze welwillend tegenover de zwemclub.

„We hebben gevraagd of de gemeente het zwembad in Gieten niet kan overkappen”, aldus Visser. „Bijvoorbeeld met iets dat opblaasbaar is, dat zie je ook wel eens bij sporthallen. Zo kunnen we het seizoen verlengen.”

Wethouder Co Lambert zegt de optie serieus te gaan bekijken. Er komt een notitie zwembaden, waar het voorstel in opgenomen zou kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.