Zwerfafval van McDonald’s leidt tot overlast in Emmen: 'De hamburgers zitten soms tegen de deuren geplakt'

Zwerfafval zorgt nog steeds voor veel overlast aan de Hoenderkamp in Emmen. Verschillende bedrijven klagen over klanten van McDonald’s die hun parkeerterreinen bevuilen.

„Het is zo druk op de parkeerplaats van McDonald’s, dat veel klanten naar de parkeerterreinen bij ons aan de overkant rijden”, vertelt Henk-Jan Timmerman van accountantskantoor De Jong en Laan. „Ik snap ook wel dat je niet eerst tien kilometer wil rijden, dan is je burger koud. Maar al die etende mensen op de parkeerplaats zorgen wel voor een flinke berg rommel.”

Van de zotte

Er komt elke avond zoveel afval bij dat Timmerman de volgende ochtend snel de parkeerplekken moet schoonvegen. „Anders moeten klanten van ons de auto in die bende parkeren, dat is eigenlijk van de zotte. We vinden zelfs weleens gaspatronen op een hoopje. Je wilt eigenlijk niet weten wat zich hier allemaal afspeelt ‘s nachts. De gemeente moet blikvangers plaatsen, misschien gooien mensen hun troep daar dan netjes in.”

Bij KwikFit, pal tegenover het restaurant, weten ze niet wat zou kunnen helpen. „We hebben zelfs een bord geplaatst en camera’s opgehangen, maar het lijkt wel alsof het steeds erger wordt”, klaagt Marlow Remerie. „Elke dag ligt de parkeerplaats hier helemaal vol met afval. Het komt zelfs voor dat de hamburgers tegen de deuren zitten geplakt.”

Remerie zou graag meer controles willen. „Ze moeten gewoon flink gaan bekeuren. We hebben weleens een verzoek daartoe gedaan, maar ik zie er nooit wat van. Ondertussen ligt de hele ringweg vol met die troep. We zien vanuit onze kantine mensen voor het rode stoplicht staan en dan doodleuk hun milkshakebeker naast de auto droppen.”

Geen meldingen

De gemeente Emmen laat weten de afgelopen maanden geen meldingen te hebben ontvangen van overlast. „We zouden de bedrijven willen vragen eerst te bellen met McDonald’s, en als dat niet helpt de gemeente in te lichten. Dan zouden we om tafel kunnen om een oplossing te bedenken,” zegt woordvoerder Ruud Paauw.

Reinier Hiddink, franchisenemer van de Emmer McDonald’s, doet er ondertussen alles aan de omgeving netjes te houden. „Op het parkeerterrein staan ongeveer vijftien prullenbakken en we recyclen veel. We hebben al veel stappen gezet; rietjes van karton in plaats van plastic bijvoorbeeld. Maar zwerfafval is een heel hardnekkig probleem.”

Opruimrondes

Hiddink huurt al enkele jaren twee medewerkers in die met elektrische bakfietsen elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur een grote ronde rijden om al het zwerfafval op te ruimen. „We nemen de klachten dus serieus, maar meer kan ik niet doen. Ik heb er zelfs weleens over gedacht nummerborden op elke afgegeven verpakking te noteren, zodat je kunt zien uit welke auto zwerfafval gegooid is. Maar dat gaat natuurlijk wel een beetje ver, we zijn geen politiestaat.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.