Deze wolf zwerft eenzaam en hongerig door het Noorden. Hij doodde al 95 schapen in Drenthe, Friesland en Groningen

Schapenhouders maken zich zorgen om de wolf Foto: Shutterstock

De 95 schapen, die in twee maanden in Drenthe, Groningen en Friesland zijn doodgebeten, zijn ten prooi gevallen aan dezelfde wolf.

Een mannetje, en dat is bijzonder, zonder vrouwtje. Nader onderzoek volgt.

Volgens Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland zijn mannetjes wolven normaal gesproken alleen honkvast als er ook een vrouwtje in de buurt is. In de afgelopen periode zijn in het Noorden geen DNA-sporen van aanvallen op schapen door een wolvin gevonden. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland gaat extra onderzoek doen.

Van de permanente vestiging van een wolf of een roedel is nog geen sprake. Daarvoor moet dezelfde wolf in elk geval een half jaar in hetzelfde gebied verblijven. Om het plaatje van de wolf, die van eind november tot eind januari 95 schapen doodde en in elk geval één reegeit, compleet te krijgen, wordt er meer sporenonderzoek gedaan en worden meer wildcamera’s geplaatst. Het is sowieso niet zeker of de wolf zich nog in ons land bevindt.

Oproep aan publiek: maak foto’s van grote drollen

Lelieveld roept ook het publiek op mee te werken aan het onderzoek. Hij is vooral geïnteresseerd in foto’s van drollen. Geen hondendrollen, maar een stuk groter en ze bevatten vaak resten van prooidieren: haren, wol en stukjes bot. Is dat het geval, dan is de kans groot dat het een wolvendrol is. De onderzoekers willen graag achterhalen of er een wolvin in het Noorden is en zo ja, waar.

Uit het kwartaalverslag van BIJ12, de organisatie die namens de provincies de faunaschade afhandelt, blijkt dat de noordelijke wolf de codenaam GW1261m heeft. Dit is vastgesteld aan de hand van DNA-resten op de prooidieren. Het dier komt oorspronkelijk uit Duitsland. Zijn roedel van herkomst is onbekend, omdat de zijn ouders niet genetisch in kaart zijn gebracht.

menu