Aa en Hunze stapt naar Raad van State. 'Ministerie moet handhaven inzake windpark, niet gemeente'

De eerste windturbine van Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Foto: Archief/Corné Sparidaens

De gemeente Aa en Hunze is naar de Raad van State gestapt vanwege de handhavingsdiscussie inzake windpark Drentse Monden en Oostermoer. Niet de gemeente, maar het ministerie moet handhaven, vinden Aa en Hunze en Borger-Odoorn.

De vereniging Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond probeert al bijna twee jaar duidelijk te krijgen welke overheid het bevoegd gezag is om te handhaven en is van mening dat de minister verantwoordelijk is. Maar die wil daar niets van weten.

In november bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland dat de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn de handhavers zijn, niet de minister van Economische Zaken. Dorpsbelangen is van mening dat de vijfenveertig windturbines die in Aa en Hunze en Borger-Odoorn worden gebouwd niet voldoen aan de vergunning die door het Rijk is afgegeven en sinds februari 2018 onherroepelijk is.

Burgemeester reageert verrast

Na het inwinnen van extern juridisch advies is burgemeester van Aa en Hunze Anno Wietze Hiemstra verrast over de uitspraak van de rechtbank: ,,Het ministerie heeft destijds de vergunningen verleend. Daarom zijn wij het met Dorpsbelangen eens dat zij ook op die vergunningen moeten toezien en handhaven.’’

De gemeente Borger-Odoorn ondersteunt dit besluit, schrijft de gemeente in een persbericht.

De discussie over wie bevoegd is heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er nog altijd geen inhoudelijke beoordeling van het handhavingsverzoek van Dorpsbelangen heeft plaatsgevonden. Om verder tijdsverlies te voorkomen gaat Aa en Hunze wel alvast experts vragen om het handhavingsverzoek inhoudelijk te beoordelen.

‘Heel fijn om te horen’

,,Voor de eerste keer in negen jaar hebben we het idee dat we niet worden weggezet’’, zegt Ali Edelenbosch, vice-voorzitter van Dorpsbelangen. ,,Dat een jurist dit dossier kennelijk net zo leest als wij, is voor ons heel fijn om te horen. En dat de gemeente niet alleen naar de Raad van State stapt, maar ook met inhoud van ons bezwaar aan de gang gaat, is een hele stap vooruit. Maar goed, toen wij bezwaar aantekenden stonden die turbines er nog niet en inmiddels zijn er meerdere gebouwd.’’

Dorpsbelangen voelde zich de afgelopen jaren van het kastje naar de muur gestuurd. Hun inhoudelijke bezwaren gaan over totale capaciteit van het windpark, over het bronvermogen aan geluid van de windturbines, over het niveau van het geluid op de huizen overdag en ’s nachts, over de externe veiligheid en de slagschaduw.

De turbines die nu worden gebouwd komen op bovenstaande punten niet overeen met de omschrijving in de vergunning, stelt Dorpsbelangen al sinds januari 2019. Voor half januari moeten de stukken onderbouwd bij de Raad van State binnen zijn. ,,Het wordt druk deze Kerst’’, besluit Edelenbosch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze