Bewijs tegen verdachten drugslab Eext wordt sterker: ook hun broeken bevatten sporen van speed

Het drugslab was in een deel van een boerderij in Eext gevestigd. Foto: Politie Noord-Drenthe

Het bewijs tegen de vier verdachten die in mei vorig jaar bij een drugslab aan de Vijzelstraat in Eext werden opgepakt, wordt almaar sterker volgens de officier van justitie. Op de broeken die de vier Brabanders droegen tijdens hun aanhouding, blijken sporen te zitten van amfetamine.

Dat maakte de officier van justitie woensdag bekend bij de derde pro-formazitting in de rechtbank in Assen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt inmiddels vijf mannen uit Brabant en een man uit Zeeland van betrokkenheid bij het drugslaboratorium in Eext. Daar werd volgens justitie gepoogd om op grote schaal speed te koken. Vier van hen werden op 1 mei 2020 ter plaatste gearresteerd. Hun broeken bevatten sporen van amfetamine, blijkt uit onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

Een vijfde persoon werd in augustus opgepakt, nadat hij op onderschepte videobeelden te zien zou zijn geweest. De zesde verdachte is een man uit Goes die de schuur in Eext huurde. Hij is op vrije voeten, maar moet zich, net als alle andere verdachten, op 22 en 23 maart tegenover de rechter verantwoorden.

Van de groep verdachten is een 21-jarige man uit Bergen op Zoom is in september vrijgelaten. Ook hij moet in maart alsnog voorkomen.

Honderden liters chemische stoffen

In de schuur werden honderden liters chemische stoffen aangetroffen die nodig voor de productie van speed, zoals zoutzuur en mierenzuur. De verdachten ontkennen allemaal hun betrokkenheid lab. Ze zouden helemaal niet betrokken zijn geweest bij de productie van drugs, alleen het groepje mannen heen en weer hebben gereden of in Eext slechts klusjes doen.

Tot aan de zitting zullen alle verdachten nogmaals worden verhoord als getuige in elkaars strafzaken.

Verzoek tot vrijlating

Meerdere raadsmannen deden woensdag nog een verzoek om de voorlopige hechtenis van hun cliënten te schorsen, dan wel op te heffen. Deze werden allemaal afgewezen door de rechtbank in Assen.

De politie kwam het drugslab op het spoor doordat het wekenlang kon meelezen met versleutelde chatberichten van EncroChat-telefoons, waarmee criminelen zich onbespied waanden. De 31-jarige verdachte uit Bergen op Zoom was volgens justitie in het bezit van zo’n telefoon.

Door het hacken van cryptofoonaanbieder zijn volgens de landelijke recherche liquidaties, martelingen en ontvoeringen voorkomen en konden ruim honderd verdachten worden aangehouden, werden duizenden kilo’s drugs onderschept en negentien drugslabs ontmanteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze