De Huiskamer als ontmoetingsplek voor kwetsbare mensen in Gasselternijveen heeft effect: deelnemers gaan minder vaak naar de huisarts, zijn minder depressief en minder eenzaam

Piet Wolters van de werkgroep dorpscoöperatie De Brug uit Gasselternijveen overhandigt het rapport 'Effectmeting Huiskamer Gasselternijveen' aan wethouder Co Lambert. Foto: gemeente Aa en Hunze.

De Huiskamer in Gasselternijveen is een ontmoetingsplek voor kwetsbare (oudere) mensen met als doel eenzaamheid voorkomen en sociale betrokkenheid vergroten. Met succes zo blijkt na onderzoek.

Uit het rapport ‘Effectmeting Huiskamer Gasselternijveen’ dat dorpscoöperatie De Brug uit Gasselternijveen aan wethouder Co Lambert van gemeente Aa en Hunze heeft overhandigd blijkt wat de meerwaarde van De Huiskamer is, meldt gemeente Aa en Hunze.

‘Ouderen die De Huiskamer bezoeken zijn heel tevreden. Bijkomend voordeel is dat dit een manier is om de almaar stijgende gezondheidskosten een beetje te beteugelen.’

Geen indicatie nodig

De dagopvang in de Huiskamer is een ‘voorliggende voorziening’ waarbij voor deelname geen indicatiestelling nodig is. ‘Zowel deelnemers als inwoners die er als vrijwilliger actief zijn blijven enthousiast over de ontmoeting in eigen omgeving. In verschillende andere dorpen in Aa en Hunze zijn ook al mooie initiatieven ontstaan, zoals huiskamers en naoberhulpgroepen.’

‘Baanbrekend werk’

Uit het onderzoek van de werkgroep van dorpscoöperatie De Brug blijkt onder andere dat deelnemers van De Huiskamer ‘aanzienlijk minder op het spreekuur van de huisarts verschijnen. Ook is er minder sprake van depressiviteit en gevoelens van eenzaamheid. De dorpscoöperatie is van mening dat er daardoor baanbrekend werk verricht is’.

Vanwege corona konden mensen tijdelijk geen gebruik maken van de Huiskamer. De werkgroep heeft ervoor gezorgd dat de meest kwetsbare en eenzame mensen in kleine groepjes toch konden komen om elkaar te ontmoeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze