Alle hoop was gevestigd op een goed resultaat tegen FC Twente, maar in plaats daarvan werd FC Emmen getrakteerd op een 1-4 nederlaag. „Op dit moment kunnen wij gewoon niet beter”, zei Dick Lukkien. Een pijnlijke conclusie voor de ploeg die onderaan de eredivisieladder bungelt. Toch lijkt het perspectief nog niet volledig weggevaagd.

De sfeer was goed in aanloop naar de competitiehervatting in eigen huis tegen FC Twente. Dick Lukkien liet vooraf doorschemeren dat in de winterstop op het trainingsveld de nodige stappen waren gemaakt, letterlijk en figuurlijk gezien. Volgens de Veendammer oefenmeester was zijn ploeg er ‘tactisch en conditioneel’ op vooruitgegaan ten opzichte van de maanden ervoor. Een proces dat overigens al in de vorige wedstrijd tegen FC Utrecht (2-3 verlies, red.) tot uiting kwam, voegde hij eraan toe. Bovendien lekte uit dat FC Emmen met Didier La Torre (18) en Jari Vlak (22) op korte termijn twee jongelingen aan de selectie toevoegt. Al met al herbergde de Drentse hekkensluiter van de eredivisie goede hoop dat het de tweede seizoenshelft met een positief resultaat zou beginnen.

‘Sommige dingen zijn gewoon niet te verklaren’

Hoe anders was de teneur na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente, waarin het zaterdagavond op een ontluisterende 1-4 nederlaag werd getrakteerd. Wat er misging konden onder anderen Lukkien en zijn aanvoerder Anco Jansen prima onder woorden brengen, maar op de vraag hoe het tij kan worden gekeerd, moesten beiden het antwoord schuldig blijven. Opnieuw werden de doelpunten te makkelijk weggegeven. Door fouten in de verdediging en verkeerde keuzes op het middenveld, onder andere door Miguel Araujo en Sergio Peña die vorig jaar nog de sterren van de hemel speelden. Die vorm hebben zij dit seizoen vooralsnog niet teruggevonden, werd dit weekeinde maar weer eens pijnlijk duidelijk.

Lukkien peinst er niet over om Peña op de bank te zetten om hem, net als hij de afgelopen weken bij Simon Tibbling en Nikolai Laursen trachtte te doen, van een hardnodige prikkel te voorzien. Volgens de Veendammer oefenmeester is Peña veruit zijn beste speler en die moet in het veld de indruk krijgen dat hij weer belangrijk kan zijn voor het elftal, niet vanaf de bank. Toch was het tegen FC Twente de Peruaanse middenvelder die, overigens niet voor het eerst dit seizoen, in de 33ste minuut met een achteloze inspeelpass op het middenveld de 0-2 van Qeensy Menig inleidde. Ruim een kwartier eerder had Twente de 0-1 had gemaakt, middels een intikker van de voet van Vaclav Cerny.

„Ik had hier veel meer van verwacht”, zei Lukkien na afloop. „Verdedigend was het echt van geen niveau. Maar hoe dat komt? Bij hun eerste goal loopt één speler drie man van ons voorbij, waaronder Bijl en Araujo. Mannen die vorig jaar heel goed waren. Dat ligt dus niet aan kwaliteit, het zit hem in de kwaliteit die ze nu leveren. Wat daar de oorzaak van is, is ook voor mij gissen. We willen altijd heel graag de vinger op de zere plek leggen, ik ook, maar sommige dingen zijn gewoon niet te verklaren. Het is echt geen onwil van de spelers, ik heb de afgelopen weken gezien dat ze het snappen. Maar je hebt ook met een tegenstander te maken en wij waren niet bij machte om die pijn te doen. Op dit moment kunnen wij gewoon niet beter.”

loading

‘Het zit hem in de uitvoering van het plan’

Lukkien koos tegen FC Twente voor een duidelijke 4-4-2-formatie in plaats van 4-2-3-1 of 4-3-3, in de hoop verdedigend gezien beter voor de dag te komen dan voor de winterstop het geval was. Want hoewel er weinig diepgang in de ploeg zit, gaat het voornamelijk achterin vaak mis. Tegen de Tukkers startte Glenn Bijl weer eens op zijn vertrouwde rechtsbackpositie, waardoor Ricardo van Rhijn doorschoof naar de plek links in het centrum van de verdediging. Verder keerde Simon Tibbling na vier duels weer terug in de basis, als de meest rechtermiddenvelder welteverstaan. Het blok op het middenveld werd ingevuld met Lucas Bernadou en Kezia Veendorp, op links geflankeerd door Peña. In de aanval vormden Michael de Leeuw en Anco Jansen een koppeltje.

Het pan van aanpak pakte niet bepaald goed uit, constateert analist en voormalig FC Emmen-verdediger Lesmond Prinsen. „Peña was onzichtbaar. Tibbling stond zo ongeveer rechtsvoor, waar hij helemaal niet thuishoort. Jansen was te sloom, de twee centrale verdedigers stonden veel te dicht op elkaar en zo kan ik nog wel even doorgaan. FC Emmen kwam er voetballend niet aan te pas, terwijl dat de kracht van het elftal is. Bovendien miste ik een stukje strijd. FC Twente was veel feller en jaagde de tegenstander op. Als het aan mij ligt, stapt Lukkien tegen Heracles weer over op de oude tactiek. Dit 4-4-2-systeem is gewoon niet goed. De Leeuw en Jansen hebben helemaal niks te vertellen voorin.”

De Tukkers breidden de voorsprong nog in de eerste helft uit naar 0-3 door een doelpunt van Jesse Bosch. Na rust gooide Cerny de wedstrijd definitief in het slot, nadat Araujo een viertal minuten daarvoor de eretreffer voor FC Emmen voor zijn rekening nam. Vooral bij de vierde tegentreffer stond de Drentse eredivisionist verdedigend en positioneel gezien te schutteren. Vanuit een inworp van Twente-doelman Joël Drommel doken de bezoekers via twee balaanrakingen op voor het Emmer doel. Een andere tactiek had volgens Lukkien echter weinig verschil gemaakt. „We hebben dit seizoen verdedigd vanuit 4-3-3, 4-4-2 en 5-3-2. In al die systemen maken we in de laatste dertig meter van het veld dezelfde fouten. Dus het zit hem niet zozeer in het plan, maar in de uitvoering daarvan.”

Het gat met de concurrentie wordt groter

Door de nederlaag tegen FC Twente staat FC Emmen steviger op de laatste plaats, nog altijd zonder overwinning. Concurrent ADO Den Haag won namelijk wél, met 0-1 van die andere concurrent: RKC. Het gat naar de ‘veilige’ plek vijftien is zeven punten. Weliswaar niet onoverbrugbaar, maar wel aanzienlijk. Dinsdagavond staat alweer de volgende wedstrijd in de drukke januarimaand op het programma, uit bij Heracles. Een nieuwe kans voor de mannen van Lukkien om de weg omhoog in te zetten. Of de oefenmeester nog perspectief ziet? „We kunnen beter, dat weet ik zeker. Als ze je neerbeuken, dan sta je op. Ook na de vijftiende keer. Zo ben ik grootgebracht. Bij tijd en wijle zie ik die mentaliteit ook bij mijn spelers, maar het is er niet altijd. Dat moet anders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen