Supermarkt in Anloo is aangekleed in de stijl van grootmoeders tijd, met onder andere oud Hollandse snoepjes. Op de foto staat eigenaar Erwin Bos.

Proeven van grootmoederstijd in supermarkt Anloo

Supermarkt in Anloo is aangekleed in de stijl van grootmoeders tijd, met onder andere oud Hollandse snoepjes. Op de foto staat eigenaar Erwin Bos. Foto: Marcel Jurian de Jong

Wie wars is van nostalgie, kan De Maolderij in Anloo beter voorbijrijden. Het interieur van de kleine grutter is stevig onder handen genomen en het assortiment is ook flink uitgebreid. Oude tijden herleven.

Oud Hollands snoepgoed, een nieuwe lijn met zelfgemaakte soepen, vers brood en zuivel, het is slechts een kleine greep uit de nieuwste toevoegingen in de winkel. Het overgrote deel zijn streekproducten, vertelt eigenaar Erwin Bos. Het contrast met ‘normale’ supermarkten kan bijna niet groter en dat komt vooral door het bijzondere interieur én het aanbod.

Nostalgisch interieur

Het interieur komt uit de voormalige kruidenierszaak van Boerema, zegt Bos. „Ik woonde vroeger vijf huizen bij de winkel vandaan en kwam er vaak over de vloer.” Het pand, gelegen aan de weg tussen Anloo en Zuidlaren, werd vorig jaar verkocht en wordt gesloopt. In overleg met de kruideniersvrouw kon Bos veel spullen uit de oude grutter overnemen en daardoor een tweede leven geven. „Ik heb veel mooie dingen uit de winkel gehaald, zoals de toonbank, kasten, weegschalen, emaille gasstellen, oude blikken en weckpotten.”

loading

‘Nog nooit zo’n drukke eerste januariweek’

Een delicatessenwinkel in een dorp met minder dan 400 hoofden en dan ook nog uitbreiden in deze onzekere coronatijd. Het lijkt een riskante stap. Bos denkt daar anders over. „Mensen stappen hier juist sneller binnen dan in een grote en drukke supermarkt. Ze komen daarnaast ook voor de beleving.” Vorige week was de vernieuwde winkel voor het eerst open. „Ik heb nog nooit zo’n drukke eerste januariweek gehad.”

Bos vertelt enthousiast over alle lokale producten in de winkel. Van de winterpenen tot de Drentse bitterballen, overal zit wel een verhaal achter. De ondernemer, tevens eigenaar van de naastgelegen slagerij, denkt ook al vooruit. Maar niet over een volgende uitbreiding van het pand. „Ik wil vooral compact en exclusief zijn,” zegt hij. „Je moet in beweging zijn, ander sta je stil.”

De volgende stap: sauzen.

menu