En weer is het D-Day voor Wildlands Emmen: dit is wat je moet weten

De gemeente Emmen presenteert donderdagochtend samen met andere financiers een reddingsplan voor het noodlijdende Wildlands. Hoe zat het ook alweer? Wij zetten het hele verhaal en de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Emmen steekt noodlijdend Wildlands de helpende hand toe
Lees verder

Wat is er ook alweer aan de hand met Wildlands?

Wildlands, de opvolger van Dierenpark Emmen, opende in maart 2016 de poorten. Ondanks de vliegende start - het eerste jaar werden 1,3 miljoen bezoekers verwelkomd - klonk vrij snel kritiek. De entreeprijs van 30 euro zou veel te hoog zijn en dieren moesten met een vergrootglas worden gezocht. Het concept ‘Belevenspark’, een mix van dierenpark met attracties, werd door de bezoeker niet herkend en/of gewaardeerd. Het gevolg was dat het bezoekersaantal fors daalde en het jonge park al in het tweede jaar in de rode cijfers dook. Over 2018 bedroeg het verlies 8 miljoen euro. En dus moest Wildlands eind vorig jaar uitstel van betaling aanvragen bij de belangrijkste geldschieters.

En kwam dat uitstel er?

Dat uitstel kwam er afgelopen december: Wildlands kreeg lucht tot 1 mei. Voorwaarde was wel dat het park met een aangescherpt bedrijfsplan zou komen. In de tussentijd werd gewerkt aan een reddingsplan voor de lange termijn.

Alle hens aan dek, dus?

Dat kun je wel zeggen. Interim-directeur Erik van Engelen van Wildlands probeert de zaak over twee sporen weer op de rails te krijgen. Om te beginnen is er gesneden in de kosten: tien medewerkers raakten hun baan kwijt en er is afscheid genomen van de meeste entertainers, die voorstellingen verzorgden in het park. Het tweede spoor mikt op de langere termijn en betreft aanpassingen in het concept: Wildlands keert terug naar zijn wortels als dierenpark. Het lijkt er op dat de nieuwe directie eindelijk naar bezoekers luistert: zo zijn de entree- en abonnementsprijzen al verlaagd en wordt er nagedacht waar er dieren kunnen worden toegevoegd in het park.

Financiële tegenvaller voor Emmen: opnieuw projecten tegen licht door geldproblemen
Lees verder

En wat is de rol van de gemeente Emmen?

De gemeente Emmen is - zeker financieel - onlosmakelijk verbonden met Wildlands. In totaal heeft ze voor een kleine 60 miljoen euro aan financiële belangen in het park. Ruim de helft daarvan betreft leningen die de afgelopen 15 jaar zijn verstrekt om een faillissement van het toenmalige Dierenpark Emmen te voorkomen. Maar de gemeente trok ook flink de knip om de bouw van Wildlands mogelijk te maken. Zo bezit de gemeente voor 10 miljoen euro aan certificaten van aandelen in het bedrijf en leende ze Wildlands 3,5 miljoen euro om het entreegebouw te kunnen bouwen.

Dan zijn ze nu vast nerveus op het Emmer gemeentehuis!

Nou, nerveus... zelf spreken ze liever van ‘bezorgd’. Feit is dat de gemeente eind vorig jaar al het zogenoemde risicoprofiel voor Wildlands verhoogde van 10 naar 30 procent. Dat betekent dat de gemeente de kans dat de leningen aan het park niet worden terugbetaald inschat op 30 procent.

Dat klinkt als een flink risico...

Dat is het ook, zeker ook wanneer er wordt gekeken naar het magere reservepotje van de gemeente. Uit de jongste begroting valt op te maken dat Emmen de komende jaren niet voldoende reserves in kas heeft om de gevolgen van een faillissement van Wildlands uit eigen zak op te vangen. Dan doemt een scenario op waarin de gemeente onder financieel toezicht van de provincie komt te staan.

De gemeente heeft er dus alle belang bij om een bankroet van Wildlands te voorkomen?

Dat kun je wel zeggen. Bij een faillissement staat de gemeente achterin de rij schuldeisers. Maar het gaat nog niet eens alleen om de centjes; de bekendheid van Emmen is voor een groot deel gestoeld op de aanwezigheid van de dierentuin (nou ja, sinds dit voetbalseizoen ook door FC Emmen). En dan is er nog de werkgelegenheid: met een kleine driehonderd werknemers is het park nog altijd een belangrijke werkgever in de regio.

Vorige maand werden in Wildlands nog twee leeuwenwelpjes geboren
Lees verder

En nu is er dus een reddingsplan?

Klopt. De afgelopen maanden hebben alle schuldeisers met en over Wildlands gesproken. Dan gaat het behalve om de gemeente Emmen ook om de Rabobank, die het park 15 miljoen euro leende, en om bouwbedrijf VolkerWessels, dat 7,5 miljoen uitleende. Maar minstens zo belangrijk is de Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD), dat ook voor miljoenen euro’s in Wildlands zit. Het waterbedrijf is eigenaar van de grond waarop Wildlands staat en verhuurder van onder meer het overdekte speelparadijs Animazia en de waterzuivering in het park.

Is al bekend hoe het reddingsplan er uit ziet?

Nee, nog niet. De Emmer wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) maakte begin deze week bekend dat hij de komende vijf jaar 9,4 miljoen euro wil uittrekken om Wildlands er bovenop te helpen. Waarvoor dat geld precies wordt gebruikt, wilde hij nog niet zeggen. Zeker is dat alle oplossingen er op gericht zullen zijn om de vaste lasten van Wildlands naar beneden te krijgen.

Maar er zijn toch wel gedachten?

Natuurlijk. Zeker is dat de afgelopen maanden alle scenario’s tegen het licht zijn gehouden. Denk bijvoorbeeld aan een faillissement met doorstart of een mogelijke overname door een externe partij. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente de regie - én de risico’s - helemaal naar zich toe trekt en de andere schuldeisers ‘uitkoopt’. Daardoor komt de toekomst van het park in één hand te liggen. Wat betreft de WMD is dat geen gek scenario: het waterbedrijf liet vorig jaar al onderzoeken of en hoe het de financiële banden met Wildlands kan verbreken, om zich weer helemaal te focussen op het leveren van voldoende en schoon drinkwater.

Maar dit gaat alleen maar over geld...

Klopt, dat is op korte termijn ook het grootste probleem. Maar op de achtergrond werkt Wildlands hard aan de plannen om het park aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Zo komt er een nieuwe doorsteek dwars door het ijsberenverblijf, waardoor bezoekers gemakkelijker van het poolgebied (Nortica) richting de savanne (Serenga) kunnen lopen. Ook komen er op korte termijn nieuwe dieren in de grote kas van Jungola en probeert het park de zichtbaarheid van dieren voor bezoekers te vergroten. Zo werd woensdagmiddag bijvoorbeeld een fikse boomstronk in het leeuwenverblijf geplaatst. Het idee is om straks voedsel in die boom te verstoppen, om de leeuwen te prikkelen en actiever te maken en daarmee aantrekkelijker voor bezoekers.

Emmen Wildlands. Luchtfoto: Henk Reinders

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.