Gebrek aan zelfstandigheid leidt tot studieuitval

Uitval onder jongvolwassen op het mbo, hbo en de universiteit voorkomen. Dat wil het ouderplatform Volgbaar Onderwijs bereiken met de thema-avond '18+, wees het voor'. ,,Door privacyregels heb je als ouder niets meer te zeggen.”

De veranderende verantwoordelijkheid van studenten wanneer zij hun achttiende verjaardag hebben bereikt. Dat staat centraal tijdens de thema-avond op donderdag 21 maart.

Academici in spe

,,Zodra ze achttien worden, heb je door de privacyregels als ouder niets meer te zeggen en hoor je niets meer van de school. Terwijl er zo veel kinderen zijn die net wat meer aandacht nodig hebben”, begint Marijke Mulder van het ouderplatform. ,,Onder de achttien heb je nog enigszins invloed. Je kunt mee naar school en daar vertellen wat voor hulp je kind nodig heeft. Maar vanaf die verjaardag worden ze op de universiteit ineens gezien als academici in spe.”

Ouder Jeroen Veltheer vult aan: ,,Hoe hoger het niveau, hoe groter de vraag om zelfstandigheid. Als je je daar als onderwijsinstelling blind op staart, ga je nat. En de studenten ook, want niet ieder kind ontwikkelt zich hetzelfde.”

Gestrand

Niet iedere student kan de vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan. Veel van de ouders die actief zijn voor Volgbaar Onderwijs hebben er zelf ervaring mee. Zo ook Sypke Visser. ,,Twee van mijn kinderen zijn op het hbo gestrand. Ze misten de persoonlijke aandacht, verzopen gewoon.”

Ook Mulder zag het bij een van haar kinderen misgaan. ,,Hij was al een hele tijd niet naar zijn studie geweest. Toen hij niet genoeg punten haalde voor zijn propedeuse, moest hij het wel opbiechten. Van school hoorden we niks en doordat hij op kamers woonde, hadden we geen overzicht meer. Mijn kinderen zijn inmiddels allemaal uitgestudeerd. Voor hen kan ik niets meer betekenen, maar er zijn nog zo veel andere kinderen.”

Volgbaar Onderwijs

Volgbaar Onderwijs is een ouderplatform dat zich richt op het onderwijs in Groningen en Drenthe. Volgens de betrokken ouders kan en moet het onderwijs beter. Het platform wil dat er meer rekening gehouden wordt met leerkenmerken van kinderen. Zo kunnen zij presteren op eigen niveau en al hun talenten inzetten. Aan deze missie werkt Volgbaar Onderwijs door themabijeenkomsten te organiseren, ouders te ondersteunen en gesprekspartner te zijn voor de politiek en het onderwijs.

Het ouderplatform pleit daarom voor meer persoonlijke aandacht, betrokkenheid en een zogenoemde ‘warme overdracht’. Dit houdt in dat de onderwijsinstellingen studenten in beeld hebben voordat ze achttien worden. ,,Zo krijgen ze informatie over het kind en weten ze alvast wat dat nodig heeft”, zegt Mulder toe.

Buddysysteem

De thema-avond is zowel voor studenten, als ouders en begeleiders. Ook scholen en zorgteams zijn van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst worden ouders en instellingen voorgelicht over de valkuilen en krijgen studenten tips, waarmee ze hun kans van slagen kunnen vergroten. ,,We willen mensen wijzen op alles wat er anders wordt als een student achttien wordt. Ook willen we manieren laten zien die aanslaan”, legt Mulder uit.

Vanaf hun achttiende worden ze op de universiteit ineens gezien als academici in spe

Als voorbeeld noemt ze een buddysysteem, waarbij bijvoorbeeld derdejaars, eerstejaarsstudenten begeleiden. ,,En leg het accent op mogelijkheden. Benoem talenten. Er is zoveel meer mogelijk. Voor de student én voor de instellingen.”

Maar wat is nou dé tip die ze zouden willen meegeven? Sypke Visser hoeft er niet lang over na te denken. ,,Voor iemands achttiende is er een heel circuit aan hulp te krijgen. Breng een kind daarom vroeg in beeld en laat ook ouders een schakel in dat proces zijn.”

Thema-avond

De thema-avond op donderdag 21 maart vindt plaats op de locatie van het Drenthe College aan de Anne de Vriesstraat in Assen. Aanmelden kan tot en met 16 maart via secretariaat@volgbaaronderwijs.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.