Een nieuwe daklozenopvang in Emmen. Heel veel slopen en dan weer opbouwen

Op de plek waar vroeger de PTT in Emmen post sorteerde, worden vanaf medio 2020 dak- en thuislozen opgevangen. De verbouw van het pand aan de Weerdingerstraat gebeurt grondig. Je kunt er momenteel dwars doorheen kijken.

Gerard Reitsema, bouwkundig projectleider van het Leger des Heils, woont in Apeldoorn. Maar zijn roots liggen in Noord-Nederland. Wat zegt hij dus als de verbouw van het voormalige postsorteercentrum in Emmen keurig volgens planning verloopt? Juist! ,,Het valt niet tegen.’’

Interieurfoto van het huidige pand aan de Weerdingerstraat.

Dat doet het tot nu toe ook zeker niet. Wie langs het pand rijdt, ziet dat er al heel wat werk is verricht. Sloopwerk wel te verstaan. Van het markante onderkomen is vrijwel niets meer over. Alleen het geraamte staat nog overeind.

Vertrek uit zwaar verouderde De Breehof in Nieuw-Amsterdam

,,Gezien de kwaliteit van het pand konden we niet anders. Bovendien zat er flink wat asbest in, onder meer in de kozijnen en de spouwmuren’’, verduidelijkt Reitsema. Het Leger des Heils gaat aan de voorkant de crisisopvang en de nachtopvang voor dak- en thuislozen onderbrengen. Het gaat om respectievelijk 11 en 4 kamers. Aan de achterzijde komen 21 appartementen voor mensen die worden voorbereid op zelfstandig wonen.

De Breehof in Nieuw-Amsterdam, nu nog de nacht- en crisisopvang van het Leger des Heils

Nu zijn al deze functies nog ondergebracht in De Breehof in Nieuw-Amsterdam. Dit voormalige bejaardenhuis is zwaar verouderd en ligt bovendien op een te grote afstand van de voor de doelgroep belangrijke voorzieningen.

Leger des Heils na aankoop pand Emmen meteen aan de slag

Met het oude sorteercentrum kreeg het Leger des Heils in 2018 een locatie in handen waar het al tijden naar op zoek was. Een plek nabij het trein- en busstation en op loopafstand van het Emmer centrum. Van groot belang was dat het bestemmingsplan een opvanghuis op het bijna 5000 vierkante meter tellende terrein toestond.

Het voormalige sorteercentrum voordat het Leger des Heils aan het werk ging.

Met andere woorden: eventuele protesten zouden de bouw niet tegen kunnen houden. Reitsema: ,,Voor ons was het uiteraard fijn dat we meteen aan de slag konden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat wij geen rekening houden met de buurt. Integendeel.’’

Meerdere buurtbewoners hebben inmiddels zitting genomen in een comité om allerlei zaken rondom de opvang te bespreken. Hun eerste succes is dat de indeling van de ramen aan de voorkant is aangepast om inkijk bij de overburen te verminderen.

Appartementen aan achterkant allen op begane grond

Het pand van het Leger des Heils krijgt dezelfde omvang en hoogte als het voormalige sorteercentrum. Qua exterieur zijn er echter grote verschillen. In het verleden bepaalden steen, grote ramen en felle kleuren het beeld. Straks vallen vooral hout en zink op. ,,Er komt een totale andere schil omheen’’, verduidelijkt Reitsema.

Zo moet het pand er medio 2020 uitzien.

In het achterste deel komen veel meer buitendeuren, want daar komen de 21 appartementen voor mensen die zelfstandig leren wonen. Zij krijgen allen woonruimte op de begane grond. De kamers voor crisis- en nachtopvang bevinden zich op de eerste en tweede etage.

,,Daaronder, op de begane grond, komen onder meer de keuken, kantoorruimte, een gezamenlijke woonkamer en een kamer voor de slaapwacht.’’ Nadat het pand in gebruik is genomen, is er 24 uur per dag personeel van het Leger des Heils aanwezig. Om het gebouw komen geen hekken te staan.

Gasaansluiting uit pand gaat weg, mogelijk zonnepalen op het dak

Uiteraard zet ook het Leger des Heils in op duurzaamheid. De gasaansluiting, die nu nog in het pand zit, wordt verwijderd. ,,Alles wordt straks elektrisch. Is het technisch mogelijk, dan komen er ook zonnepanelen op het dak.’’ Eerder kwam al naar buiten dat het Leger des Heils zo’n vier miljoen euro investeert aan de Weerdingerstraat. De gemeente levert bijdrage van 750.000 euro.


De voormalige kluisdeur in het oude postsorteercentrum.

Wat er na medio 2020 met De Breehof gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Het pand aan de Zijtak Westzijde 125 is eigendom van de gemeente, zegt Reitsema. Hetzelfde geldt volgens hem voor de grond.


[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.