Jitse Herder maakte als dank voor Sleen een bankje vol raadsels

Sleen is aan het puzzelen geslagen dankzij Jitse Herder. Foto: Jan Anninga

Hij woonde 27 jaar met volle tevredenheid in Sleen, maar moest noodgedwongen zijn lievelingsdorp verlaten. Uit dank voor zijn mooie tijd maakte Jitse Herder (76) een bank voor Sleen. Een zitplaats vol raadsels.

,,Ja, dat vond ik nou leuk om te doen’’, zegt Herder over de puzzeltjes. De bank staat midden in het dorpshart, tegenover het tankstation. Op de felrode planken van het leungedeelte zijn plaatjes geschilderd met vlaggen en steden. Toronto, Berlijn maar ook ook Sleen. Zoek de drie fouten, luidt de opdracht aan voorbijgangers. ,,En dat valt nog niet mee’’, weet Herder.

Prominente plek

De bank zou in eerste instantie een plek krijgen langs de vier wandelroutes, die als een klaverblad vanuit Sleen in de maak zijn. ,,Maar Dorpsbelangen vond de bank zo mooi dat ‘ie maar een prominente plek in Sleen zelf moest krijgen’’, weet Herder.

Na een heel leven schilder te zijn geweest en later nog eigenaar van twee schilderswinkels (Emmer-Compascuum en Angelslo) was het verven een koud kunstje voor Herder. Na een ernstige ziekte woont hij sinds een jaar met zijn vrouw in een appartement aan de Beatrixstraat in Emmen. ,,Ons huis in Sleen werd te groot voor ons. Met pijn in ons hart zijn we vertrokken, maar we kijken terug op een fantastische tijd. Daarom als dank de bank.’’

Een schot in de roos, oordeelt voorzitter Geert Westerink van Dorpsbelangen. ,,Het hele dorp is aan het puzzelen geslagen.’’

menu