Jitse Herder maakte als dank voor Sleen een bankje vol raadsels

Hij woonde 27 jaar met volle tevredenheid in Sleen, maar moest noodgedwongen zijn lievelingsdorp verlaten. Uit dank voor zijn mooie tijd maakte Jitse Herder (76) een bank voor Sleen. Een zitplaats vol raadsels.

,,Ja, dat vond ik nou leuk om te doen’’, zegt Herder over de puzzeltjes. De bank staat midden in het dorpshart, tegenover het tankstation. Op de felrode planken van het leungedeelte zijn plaatjes geschilderd met vlaggen en steden. Toronto, Berlijn maar ook ook Sleen. Zoek de drie fouten, luidt de opdracht aan voorbijgangers. ,,En dat valt nog niet mee’’, weet Herder.

Prominente plek

De bank zou in eerste instantie een plek krijgen langs de vier wandelroutes, die als een klaverblad vanuit Sleen in de maak zijn. ,,Maar Dorpsbelangen vond de bank zo mooi dat ‘ie maar een prominente plek in Sleen zelf moest krijgen’’, weet Herder.

Na een heel leven schilder te zijn geweest en later nog eigenaar van twee schilderswinkels (Emmer-Compascuum en Angelslo) was het verven een koud kunstje voor Herder. Na een ernstige ziekte woont hij sinds een jaar met zijn vrouw in een appartement aan de Beatrixstraat in Emmen. ,,Ons huis in Sleen werd te groot voor ons. Met pijn in ons hart zijn we vertrokken, maar we kijken terug op een fantastische tijd. Daarom als dank de bank.’’

Een schot in de roos, oordeelt voorzitter Geert Westerink van Dorpsbelangen. ,,Het hele dorp is aan het puzzelen geslagen.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.