Lachende gezichten bij het Arbo Groencentrum in Assen en vele handen vol modderige radijsjes: zaterdag was de allereerste uitgifte van de coöperatieve boerderij Herenboeren Assen.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, letterlijk en figuurlijk, maar zaterdag was het zover: de eerste oogst. Veldsla en radijsjes konden worden uitgedeeld aan de leden van de Herenboeren. ,,Vanochtend nog uit het land getrokken, nu al in de handen van de mensen’’, zegt Gerard Bakker, bestuurslid van de stichting achter een kraam bij het groencentrum.

‘Heel bewust gekozen voor de Herenboeren’

Omdat er nog niet veel meer te oogsten was en de stichting de leden toch een vol pakket wilde geven, zijn er ook eieren van een boer uit Laaghalen ingekocht - ,,eerste leg!’’ - en kan ieder lid kiezen voor kruimige of vaste aardappels. ,,Een fantastisch gevoel’’, noemt Bakker de eerste uitgifte. Een mooie opsteker na een boete voor het overtreden van stikstofregels - het land bij het buurtschap Rhee was tegen de regels in omgewoeld met een tractor en een frees - en pijnlijk gesteggel over de toewijzing van het stuk grond.

Ook bij het gedistingeerde koppel Piet en Annemarie Zijlstra uit Assen kan de dag niet meer stuk. Ze hebben heel bewust gekozen om lid te worden van de Herenboeren. ,,In de landbouw worden veel te veel pesticiden gebruikt en gaat negentig procent van de productie ook nog eens naar het buitenland. We zagen op een VPRO-programma iets over Herenboeren, en we dachten: daar moeten we bij zijn. Bleek er in Assen ook zo’n initiatief, we waren stomverbaasd!’’

‘Je ziet elkaar eindelijk eens’

De aardappels slaan ze over, maar de modderige veldsla en de radijsjes worden met blote handen aangepakt. Het is nat op het land, vandaar. Voor de eieren hebben ze hun eigen eierdoosjes meegenomen. ,,Het is geen supermarkt, maar dit stimuleert de creativiteit. Je kookt met wat er is.’’ Volgende keer nemen ze wel een tas mee, want ze krijgen meer dan ze dachten. Vier bossen veldsla per ‘mond’.

Achter hen groeit de rij, van mensen met een rollator tot gezinnen met jonge kinderen die allemaal nog langs de kraampjes moeten. Niemand lijkt het erg te vinden. Het is ook de bedoeling dat het sociale cohesie stimuleert. De leden hebben de mogelijkheid zich op allerlei manieren in te zetten. Door op het land te werken, zich aan te bieden als uitgiftevrijwilliger of ‘buurtboer’. Buurtboeren halen de boodschappen voor een ander op, als die zelf niet in de gelegenheid is om te gaan.

,,Je ziet elkaar eindelijk eens’’, zegt Karin van Pagee die zowel lid als vrijwilliger is. Ze staat achter de eierkraam. ,,Het hele jaar heb je zoom-meetings door corona maar nu tref je elkaar in het echt.’’ De vrolijkheid straalt er vanaf bij haar.

Knuffelen met de varkens

De uitgiftes zijn vanaf nu wekelijks, maar bij meer oogst - en dat wordt wel verwacht - wordt er twee keer per week waar uitgestald om op te halen. Zodra er een vergunning binnen is, komen er ook kippen, varkens en koeien bij op het land. Dan kunnen er dus eieren van eigen kippen worden gegeten en eens in de zoveel maanden is er vlees. ,,Dat komt bij mij niet op het bord want ik eet vegetarisch’’, zegt Van Pagee. ,,Maar het lijkt me wel heerlijk als daar dieren rondlopen. Om lekker met ze te knuffelen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen