Stationshond Mannes dinsdag teruggeplaatst bij het station in Assen

Hond Mannes staat er na nog geen jaar weinig florissant bij. Foto: Archief Jaspar Moulijn

De stationshond Mannes schitterde ruim een halfjaar in afwezigheid, maar dinsdag wordt hij in Assen teruggeplaatst. Het kunstwerk komt op dezelfde plek staan als waar het voorheen stond.

Volgens de gemeente Assen duurt de opbouw van Mannes twee dagen. De hond wordt in dertig losse onderdelen terug naar Assen vervoerd. Wethouder Bob Bergsma (D66) verwelkomt de hond op zijn plek bij het station.

Reparatie

Mannes werd vlak voor kerst 2020 opgehaald uit Assen en is de afgelopen maanden bij Poly Products in Werkendam opgeknapt. Het kunstwerk was na een aantal maanden buiten staan flink afgetakeld. De houten huid van de hond verloor letterlijk zijn glans. Daarvoor in de plaats kwamen meerdere witte strepen, die afkomstig waren van de in het kunstwerk aangebrachte sproeikoppen. De sproeikoppen waren bedoeld voor interactie met het wandelende publiek. Mensen die een paar woorden tegen Mannes zeiden, werden beloond met wat wolken nevel uit Mannes.

De gemeente Assen meldt dat Mannes na de werkzaamheden er weer als nieuw uitziet. Het houtwerk heeft een nieuwe, stevige beschermlaag gekregen. De hond is hierdoor beter beschermd tegen weersomstandigheden. Mannes is ook aangepast om alleen nog maar op kinderstemmen te reageren. De damp wordt bovendien alleen nog uit de rug gespoten, in plaats vanuit het hele lichaam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen