Aanleg van zonnepark bij wijk Daalkampen bij Borger gaat door

Zonnepanelen. Foto: Pixabay.com

De gezondheid van bewoners van de wijk Daalkampen aan de westelijke kant van Borger komt niet in het gedrang bij de aanleg van een zonnepark van 24,6 hectare.

Dat bepaalde de Raad van State dinsdag op basis van een bezwaar van een omwonende. Daarmee is de weg vrij voor ondernemer Jan Reinier de Jong uit Odoorn voor de aanleg van het zonnepark.

Gezondheid komt niet in het gedrang

De man was naar de rechter gestapt, omdat hij vindt dat het zonnepark de woon- en leefomgeving aantast. Zo zou de magnetische straling van ondergrondse elektriciteitskabels gepaard gaan met gezondheidsrisico’s. Ook stelt hij dat er niet is gekeken naar andere locaties en het nabijgelegen natuurgebied Mandelanden.

De rechter in Den Haag oordeelde dat de vrees voor gezondheidsklachten voor omwonenden onterecht is. De afstanden tussen het zonnepark en omwonenden die GGD Drenthe had aanbevolen zijn volgens hem door de gemeenteraad van Borger-Odoorn opgevolgd., net als het in kaart brengen van eventuele alternatieven. Daaruit bleek dat de beoogde locatie de beste is, juist omdat er ook op basis van ecologisch onderzoek geen gevaar bestaat voor omliggende beschermde natuurgebieden.

Grond twintig jaar pachten van de gemeente

De Jong gaat het stuk grond van ongeveer 25 hectare voor 20 jaar pachten van de gemeente. Het terrein was oorspronkelijk bestemd voor woningbouw. Door de crisis in de woningmarkt kwam daar echter niets van terecht, waardoor de aanleg van een zonnepark in beeld kwam.

De gemeenteraad ging vorig jaar oktober al akkoord met de aanleg.

menu