Bevolkingsonderzoek borstkanker doet tot september vier dorpen aan in Borger-Odoorn

Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord. Foto: Eigen foto

Vrouwen uit de gemeente Borger-Odoorn in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 31 mei meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord staat tot eind juni in Odoorn. Vervolgens staat de onderzoekswagen tot half juli in Valthermond, gevolgd door Nieuw-Buinen en Borger, waar het onderzoek van begin augustus tot begin september plaatsvindt.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Twee screeningsradiologen beoordelen de foto’s; onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn.

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker . Deelname is vrijwillig en gratis.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn