Borger-Odoorn maakt zich op voor sobere Dodenherdenking. Zonder publiek en online vanuit Odoorn

Nationale Dodenherdenking. Archieffoto DVHN

Inwoners van de zeven dorpen van de gemeente Borger-Odoorn maken zich op voor een sobere Dodenherdenking.

Met uitzondering van Exloo en Valthermond zijn burgemeester Jan Seton en zijn wethouders aanwezig bij de herdenkingen. De kersverse kinderburgemeester Jan Jaap Lanting bezoekt de herdenking in Borger.

Alle herdenkingen vinden in aangepaste vorm en zonder publiek plaats.

Herdenking Borger, 19.00 uur

Bij het monument aan de Torenlaan zal wethouder Freek Buijtelaar samen met mevrouw Dineke Veldkamp een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. Vervolgens legt de heer Lauwrens Wanders een krans namens de Protestantse Gemeente. De heer Titus Troelstra zal de herdenking begeleiden op de trompet.

Vervolgens gaat men vanaf de Torenlaan naar het Joods herinneringsmonument aan de Hunebedstraat. Hier zal kinderburgemeester Jan Jaap Lanting samen met mevrouw Veldkamp een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. De heer Wanders legt ook hier een krans namens de Protestantse Gemeente. Trompettist Troelstra is hierbij ook aanwezig.

De scholen in Borger herdenken, net als vorig jaar, op hun eigen wijze de geschiedenis.

De kerkklok in Borger zal rond 19.50 uur worden geluid door de heer Jacob Engels.

Herdenking Exloo

Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een monument onthuld. De herdenking in Exloo vindt op een bescheiden manier plaats.

Herdenking Nieuw-Buinen, 19.00 uur

Bij het monument aan de Kerklaan zal wethouder Albert Trip en de heer Bram van der Schoot een krans leggen namens de gemeente en het Bevrijdingscomité Borger. Vervolgens legt mevrouw Maria Hoving, namens OBS de Poolster, een bloemstuk. De school heeft het monument geadopteerd. De trompettist tijdens deze sobere herdenking is de heer Eric Groenbroek.

Herdenking Odoorn, digitaal

De herdenking in Odoorn vindt digitaal plaats. Er worden op een eerder moment filmopnames gemaakt van de toespraak in de kerk en van de kranslegging bij het monument aan de Boshof in Odoorn. De film zal op 4 mei voor iedereen digitaal beschikbaar worden gesteld. Burgemeester Jan Seton zal namens de gemeente op 3 mei aanwezig zijn bij de opnames van de kranslegging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn