Bruistaks moet dorpshart Borger oppeppen

Het nieuwe centrum van Borger Foto: Archief DvhN/Harry Tielman

Bruist Borger in 2020 als nooit tevoren? De ondernemers gaan er voor. Ze willen één spaarpot voor hartje Borger in het leven roepen. Geen horecabaas of winkelier die er aan ontkomt daar jaarlijks zijn bijdrage aan te leveren.

En dat voor een periode van minstens 5 jaar. Zo staat geschreven in het plan tot invoering van een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Want zo heet in vaktaal het model dat heffing van deze bruistaks mogelijk maakt. Dat geld kan op vele manieren worden besteed aan bijvoorbeeld het opzetten van evenementen, promotieactiviteiten of aanschaf van sfeerverlichting. Komende donderdagavond mag de gemeenteraad zich er over uitspreken.

Voldoende draagvlak

De ondernemersvereniging wil er geen gras over laten groeien en de regeling al per 1 januari toepassen. ,,Alles is tot in de puntjes voorbereid. Uit informatieavonden voor leden hebben het volste vertrouwen geput dat er voldoende draagvlak is voor een BIZ”, zegt Arie Deuring namens de commissie die van begin af aan nauw betrokken is geweest bij de uitwerking van het plan. Het solidariteitsprincipe is daarin heilig. ,,Niet meebetalen, maar wel mee profiteren aan de feestverlichting is er straks niet meer bij. Dit voorkomt scheve gezichten bij ondernemers onderling.”

Grote winkelbedrijven

De WOZ-waarde het van bedrijfspand is bepalend voor de hoogte van de bruistaks. Met name grote winkelbedrijven die niet een echte lokale binding voelen, worden via zo’n bedrijveninvesteringszone verplicht om een duit in het zakje te doen. ,,Ondernemingen als Kruidvat of Aldi betalen uit vrije wil niet mee. Die kun je via een BIZ binnen boord halen.”

De Gier als aanjager

Zo’n spaarpot is daarom een lang gekoesterde wens van de ondernemers in Borger. Mischa de Gier fungeerde als aanjager. Na zijn aanstelling als tijdelijk centrummanager van Borger een jaar geleden kwam de vaart er in. De Gier heeft vaker met het bijltje gehakt. Zo effende hij in Coevorden het pad voor 2 van die bedrijveninvesteringszones: eerst op een bedrijventerrein, later in het centrum. ,,In Coevorden heeft het gewerkt. Er zijn meer activiteiten, er is rust in de tent en gesjoemel is niet meer mogelijk. Het is het meest heldere systeem.” De Gier heeft zelf de indruk dat Borger er klaar voor is. ,,Er waait een frisse wind door het winkelgebied. Een nieuwe activiteitenclub smeedt nieuwe plannetjes en zo’n BIZ kan als versneller werken. Stemmen de ondernemers in dan krijg ik het gevoel iets achter te laten waar ze mee vooruit kunnen.”

Groen licht

Is zo’n BIZ in Borger-Odoorn een nieuw fenomeen, over heel Nederland zijn er al meer dan 300 van dit soort bedrijveninvesteringszones. In Drenthe is deze bruistaks al ingevoerd in centra van Hoogeveen, Coevorden, Beilen, Roden, Assen en Meppel. Mocht de gemeenteraad van Borger-Odoorn groen licht geven voor het plan, dan is het laatste woord aan de ondernemers. Zij moeten stemmen. ,,Voorwaarde is dat minimaal de helft komt opdagen en dat daarvan twee derde voorstander is”, licht De Gier toe.

Arie Deuring koestert het volste vertrouwen. ,,Ik schat dat 80% van de leden voor is. Samen zijn ze goed voor een jaarlijkse inleg van 50.000 euro.”

menu