Op camping Hunzedal wordt het steeds drukker. Vanaf vandaag staat alles vol. Op de foto de eigenaar; Maris Marissen.

Drentse campings en vakantieparken verwachten een toeristenstormloop: 'Hopelijk houdt iedereen zich netjes aan de regels'

Op camping Hunzedal wordt het steeds drukker. Vanaf vandaag staat alles vol. Op de foto de eigenaar; Maris Marissen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Drenthe is met haar rust en ruimte populair als vakantieoord in coronatijd. De provincie staat althans bovenaan het favorietenlijstje van de Nederlandse vakantieganger, samen met Gelderland en Friesland. Dagblad van het Noorden neemt alvast een kijkje op camping en park.

Maris Marissen jubelt niet. Daarvoor zijn de afgelopen coronamaanden te dramatisch geweest voor vakantiepark Hunzedal in Borger, waar hij bedrijfsleider is. Toch is er goed nieuws: de toeristen weten de weg naar ‘zijn’ stek weer te vinden. En hoe. ,,Vanaf volgende week zitten we vol. Eigenlijk tot 1 januari.’’

Is er dan helemaal niks meer te krijgen op het park, dat 350 campingplekken en 232 accommodaties telt? ,,Her en der nog wel wat, hoor, maar vanaf 90 procent bezetting noemen wij het vol.’’

‘De mensen zijn er echt aan toe om er weer op uit te gaan’

Wie denkt dat het vooral Brabanders en mensen uit de Randstad zijn die voor de rust en het ‘coronagebrek’ naar Drenthe komen, heeft het mis. ,,Wat mij opvalt is, is dat de afgelopen tijd vooral mensen uit de steden in het Noorden zijn geweest. Groningen en Zwolle. Oudere mensen die hun appartementje uit willen en jonge gezinnen. Die laatste komt vooral voor de ruimte. Als de kinderen maar lekker kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen, hoor ik vaak. De mensen zijn er na maanden thuis zitten echt aan toe om er weer op uit te gaan. Dat ze op de camping sanitair moeten delen, maakt hen niet uit. Ze weten dat we strenge regels hanteren en dat we goed desinfecteren.’’

loading

Anders is het dit jaar wel op het Roompot-park. De 1,5 meter-regel is heilig, waardoor zo’n beetje alles is aangepast. Zo zijn er de helft minder tafels in het restaurant en is er geen buffet. Een deel van het sanitair is afgesloten en de bingo is verplaatst naar het strand.

loading

Wie wil zwemmen in het zwembad, moet vooraf een tijdsblok reserveren. ,,En dat mag niet direct voor een hele week. Gasten kunnen pas een dag van tevoren aanvragen.’’ De speeltoestellen en de glijbaan in het bad zijn gesloten. ,,En in totaal mogen er maximaal 135 mensen zwemmen. Sinds vandaag laten we mondjesmaat ook weer inwoners van het dorp toe.’’

‘Ik vond het nog best druk in het zwembad’

Ondanks de limiet van 135 zwemmers vond Arie Huisman (34) uit Apeldoorn het best druk in het bad. ,,Bij slecht weer gaat niemand in het buitengedeelte zwemmen. Dan gaat iedereen naar binnen.’’

Huisman heeft er net een week Hunzedal op zitten, met zijn vrouw Deli (31), dochter Rozemarijn (3) en zoontje Floris (11 maanden). Dat corona in het Noorden zo weinig voorkomt, was voor hen geen overweging om voor Drenthe te kiezen. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Emmen en we vinden de omgeving hier mooi.’’ Deli: ,,We zochten iets aan het water, om op die manier toch een vakantiegevoel te krijgen. Er was nog net één chalet beschikbaar met uitzicht op de vijver.’’

‘Corona leeft hier helemaal niet. Die nuchterheid kan gevaarlijk zijn’

Als er geen corona was geweest, waren ze waarschijnlijk richting Noord-Frankrijk, Duitsland of België gegaan, maar ook in Borger hebben ze zich prima vermaakt. ,,Het viel ons wel op dat mensen zich hier niet echt aan de afstand houden. In de winkels lopen ze pal langs je heen! Die nuchterheid van ‘och, het komt hier toch niet voor’ kan gevaarlijk zijn. Zeker nu toeristen overal vandaan hierheen gaan komen’’, denkt Arie. ,,Corona leeft hier helemaal niet.’’

Corona lijkt ook ver weg op camping De Drenthse Roos in De Wijk. Op de kleinschalige familiecamping is ruimte zat om je aan de gepaste 1,5 meter afstand te houden, zegt eigenaresse Barbara Zeevaart. „We zijn hier niet heel overdreven met corona bezig, je moet het als gasten samen met elkaar doen. En wij hebben over het algemeen heel fijne gasten, dus dat gaat tot nu toe prima.”

Om overal afstand te kunnen bewaren, zijn in het badhuis enkele wasbakken buiten werking gesteld, net als in de afwashoek. Op verschillende plekken staan desinfectiezuiltjes om de handen te ontsmetten. „Zelf gemaakt,” lacht Zeevaart. „We hadden nog hout over, dat scheelt toch zo 250 euro per zuiltje. We hebben in de rustige periode veel geklust en de camping spic en span gemaakt, dus we zijn helemaal klaar voor de aankomende drukte. Heerlijk dat het hier straks weer vol staat.”

Geen personeel

De Drenthse Roos heeft geen personeel in dienst, Zeevaart doet alles samen met haar man. Dat maakt dat ze het, ondanks de afgelopen moeilijke tijd, wel gaan redden.

loading

„We hebben onze uitgaven teruggebracht tot het hoognodige. Bovendien werk ik er ook nog naast, in de kinderopvang. Mocht het financieel toch nog moeilijk worden, ga ik daar aankomende winter veel meer uren maken. Maar zoals het nu lijkt, zal dat niet nodig zijn. De reserveringen komen inmiddels goed op gang. Misschien dat het zelfs wel drukker wordt dan vorig jaar, omdat meer mensen in eigen land blijven.”

Ook vaste seizoensgasten Sebastiaan en Elke Meijerink uit Meppel staan ‘gewoon’ weer op hun plekje. „Gelukkig kunnen we hier nu ook weer douchen en slapen. Daar moesten we de voorbije periode voor naar huis toe. Gelukkig wonen we dichtbij, we gebruiken de camping als onze achtertuin.”

loading

De twee zien dat het ook in coronatijd goed toeven is op De Drenthse Roos. „Er is hier ruimte zat. Soms is het even opletten bij de wc’s, maar we verwachten dat dat straks, als het vol staat, ook prima gaat. De gasten hier zijn gemoedelijk, iedereen doet rustig aan en dan redden we het samen wel.”

Zeevaart drukt gasten wel op het hart om geen bezoek uit te nodigen de komende vakantieperiode, om drukte bij bijvoorbeeld het zwembad te vermijden. Ook het familiehuis, waar plaats is voor twintig man, blijft deze zomer dicht. Dat scheelt allemaal inkomsten, maar het is even niet anders.

Privé sanitair

Ook op camping Ronostrand in Een was het de afgelopen tijd puzzelen om alles in orde te brengen voor de aankomende drukte. „Zo hebben we acht privé sanitair-units aangeschaft”, leggen Gieneke Hartlief en Paul de Groot uit. „Dat zijn forse investeringen, maar we merken dat mensen dat waarderen. De verhuur loopt goed.”

Ronostrand is een restaurant, zwemplas en camping ineen, met 350 plaatsen op 16 hectare grond. Ruimte zat voor de gasten, maar op warme dagen kan het enorm druk worden met dagjesmensen die verkoeling zoeken. Daarom hebben Hartlief en De Groot flink nagedacht over een systeem waarbij het voor iedereen veilig en comfortabel blijft deze coronazomer.

„We gaan minder mensen toelaten op het strand”, legt Hartlief uit. „Je moet nu reserveren en krijgt na de entree van 10 euro een eigen ligbedje. We gaan straks naar maximaal tweehonderd ligbedjes toe, zodat er naast de campinggasten nooit meer dan tweehonderd extra mensen aan het strand liggen. Voor de campinggasten is die extra ruimte fantastisch, maar de jeugd die hier graag komt zwemmen is wat minder blij.

loading

‘Zijn er helemaal klaar voor’

Vanaf volgende week wordt het op Ronostrand echt druk en in de bouwvak zit de camping bomvol. „We zijn er als bedrijf helemaal klaar voor”, zegt De Groot. „Heerlijk dat er straks weer reuring is, dat hoort zo op een camping. Normaal gesproken heb je een voorseizoen en komt alles langzaam op gang, nu staat straks in één keer de camping vol. Dat is wel bijzonder.”

Veel van de toekomstige gasten bellen met de receptie, om te horen welke maatregelen er zoal getroffen zijn en welke regels allemaal gelden. „Wij hebben er alles aan gedaan en uiteindelijk zijn de meeste mensen dan gerustgesteld”, legt De Groot uit. „Hopelijk houdt iedereen zich straks netjes aan de regels. Want het virus blijft natuurlijk wel op de loer liggen.”

menu