Ondanks het negatieve zwemadvies is er niets mis met het zwemwater van Hunzedal in Borger en de Grote Rietplas in Emmen. De plassen hebben last van oude metingen die heel lang doorwerken.

Je kunt als beheerder van een zwemplas nog zo je best doen de waterkwaliteit te verbeteren, maar heb je eenmaal het predicaat ‘slecht’, dan kom je daar niet zomaar vanaf. Een negatief zwemadvies, dat wordt gepubliceerd op de website zwemwater.nl, wordt namelijk niet meteen aangepast als het water weer in orde is. Een gevolg van Europese richtlijnen, die uitgaan van de cijfers van de voorgaande jaren.

Zwemplassen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Maris Marissen, bedrijfsleider bij vakantiepark Hunzedal, weet er alles van. ,,Bij de laatste controles was het zwemwater hier in orde. De controleur van het waterschap zei zelfs tegen mij dat het water in acht jaar tijd nog nooit zo goed is geweest. Maar het stempel kan er pas volgend jaar weer af.’’

Hij vindt het een rare gang van zaken. ,,Wat is het nut van zo’n zwemadvies, als dat is gebaseerd op achterhaalde cijfers? Het gaat toch om de veiligheid en volksgezondheid nú? Als mijn zwemwater in september niet goed is, maar er gaat een winter overheen en alle bacteriën zijn daarna dood, dan heb ik het jaar erop nog steeds last van de metingen van het jaar ervoor.’’

Negatief zwemadvies geldt voor heel zwemseizoen, ongeacht situatie op dat moment

De provincie Drenthe geeft toe dat de situatie verwarrend kan zijn voor zwemmers. Zij verwijst naar de Europese normen, die uitgaan van een langjarig gemiddelde over de afgelopen vier jaren. En een negatief zwemadvies geldt direct voor een heel zwemseizoen, ongeacht de kwaliteit van het zwemwater op dat moment.

,,De systematiek heeft te maken de betrouwbaarheid van de gegevens. Cijfers over de lange termijn zeggen meer dan die over de korte termijn, ook in verband met het risico op terugkeer’’, zegt provinciewoordvoerster Amarins van der Feen.

Het advies wordt gepubliceerd op de website zwemwater.nl en ter plekke, bij de plas, wordt een sticker over het permanente informatiebord geplakt. Dit staat los van de tijdelijke waarschuwingsbordjes die onmiddellijk worden geplaatst bij een negatieve uitslag. ,,Dan zijn ze er als de kippen bij, om die te plaatsen’’, zegt Marissen.

‘Een deel van de mensen blijft toch twijfelen. Dit kost ons veel geld’

,,Maar als het water weer goed is, wordt het op de website niet veranderd omdat het daar om het langjarig gemiddelde gaat. De mensen kijken echter wél op die site. Wij leggen onze gasten steeds uit dat het water echt in orde is. De recente rapporten die dat uitwijzen, hangen hier ook. Maar ja, een deel van de mensen blijft toch twijfelen. Logisch. En sommigen zullen niet weer terugkomen. Dit kost ons veel geld.’’

Het water bij Hunzedal was de afgelopen jaren zo slecht vanwege de vele ganzen die er bivakkeerden. Zij zorgden voor te veel e-coli-bacteriën in het water, die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

,,Ik had hier wel duizend ganzen zitten. Nu nog zo’n driehonderd. Elke ochtend gaat de technische dienst het strand op om de poep weg te halen. Het kost klauwen met geld, maar ik heb geen andere keuze. Ik mag de ganzen niet weg laten halen. Ik mag alleen proberen ze onrustig te maken als ze nesten gaan maken in de hoop dat ze dan weggaan’’, zegt Marissen.

De provincie bevestigt dat de waterkwaliteit bij Hunzedal en de Grote Rietplas, waar blauwalg zat, op dit moment goed is. Na het zwemseizoen bekijken de waterschappen of de waterkwaliteit in de afgelopen vier jaar slecht, aanvaardbaar, goed of uitstekend is. Op dat moment kunnen de negatieve zwemadviezen worden ingetrokken.

Volgens de provincie is zij tot die tijd verplicht het publiek te waarschuwen voor de gemiddeld slechte waterkwaliteit. Zij wijst erop dat de actuele meetgegevens ook op zwemwater.nl staan, zij het ietwat weggestopt en moeilijk te interpreteren voor de leek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn