Emmenaar Marcel Hamberg (27) wil met KSC stap naar derde klasse zetten

KSC heeft met routinier Marcel Hamberg (27) een sterke verdedigende middenvelder in huis. Foto: Selma Haandrikman

KSC uit Schoonoord presteerde de eerste seizoenshelft opvallend goed. De ploeg van de 27-jarige Emmenaar en routinier Marcel Hamberg voert in de 4e klasse D de ranglijst aan, maar daarbij dient aangetekend te worden dat naaste achtervolger Sweel nog drie duels tegoed heeft.

Hamberg realiseert zich dat de stand er de komende weken dan ook zomaar heel anders uit kan zien.

,,Deze hoge klassering had ik echter niet verwacht, want we hebben met taaie tegenstanders te maken. Iedereen kan van elkaar winnen, maar ik hoop dat er voor ons toch nog meer in het vat zit. Ik wil nog graag een keer met mijn voetbalvrienden de stap naar de 3e klasse zetten.”

Geen druk, niets moet

De Schoonoorders voelen bepaald geen druk, want niets moet. De manschappen van Johan Hollen, ook komend seizoen hoofdtrainer, bereiden zich in alle rust voor op de herstart van de competitie. Hamberg wil hooggespannen verwachtingen temperen en hij houdt een slag om de arm.

,,Na een winterstop moet je altijd de draad weer oppakken. Ik hoop dat we de stijgende lijn kunnen voortzetten, maar dat is geen appeltje-eitje. We kunnen slechts sporadisch met een vaste kern de wei in. Dat heeft vooral te maken met een aantal spelers die werkzaam is in de ploegendiensten. Verder spelen ook blessures en schorsingen ons parten.”

Zelf werkt Hamberg als procesoperator bij DSM in Emmen in de vijfploegendienst. ,,Het komt dan ook vaak voor dat ik in het weekend of doordeweeks op trainingsavonden moet werken. Toch probeer ik zoveel mogelijk aanwezig te zijn.”

‘Ik moet wel meters maken’

Marcel Hamberg is geboren en getogen in Schoonoord. Sinds zijn zestiende is hij een vaste waarde in de hoofdmacht van KSC.

,,Eerst nog als wisselspeler, maar al snel veroverde ik een basisplek. Ik ben begonnen als voorstopper en de afgelopen tien seizoenen heb ik op verschillende posities gespeeld. Ik heb graag het spel voor me zodat ik kan aansturen. Mijn huidige positie van verdedigende middenvelder ligt me daarom wel. Alleen moet ik wel veel meters maken”, lacht Hamberg, die alles in huis heeft om deze positie goed in te kunnen vullen. Hij staat met al zijn ervaring te boek als een ijzervreter, die harde ingrepen niet schuwt.

,,In mijn rol moet ik proberen om voorhoede en middenveld van de tegenstanders zo min mogelijk speelruimte te geven. Als het voetballend niet lukt kan ik ook opportunistisch spelen, maar ik geef dan soms achterin wel de nodige ruimt prijs.”

‘De band met KSC is te sterk’

Inmiddels woont Hamberg al weer drie jaar in Emmen en heeft de voorbije periode stiekem wel eens overwogen om KSC te verlaten. ,,Puur met het idee om er hier in mijn nieuwe woonomgeving beter tussen te komen en mensen te leren kennen, maar ik heb die knoop nooit doorgehakt. Daarvoor is de band met KSC toch te sterk en de band met mijn voetbalvrienden te innig. Het gevoel om te blijven werd door de terugkeer van Roan Poelstra nog eens extra versterkt.”

Goede mix

Kan KSC boven zichzelf uitstijgen en mee blijven doen in de race om de titel? Marcel Hamberg denkt van wel.

,,Deze ploeg is daartoe in staat, want we hebben een goede mix. Als we elke wedstrijd alles van elkaar kunnen accepteren en voor elkaar het vuile werk willen opknappen, dan kunnen we ver komen. Het mooiste aspect blijft voor mij dat het allemaal jongens uit hetzelfde dorp zijn en die fanatiek gesteund worden door een trouwe aanhang. Prachtig dat onze supporters vaak in grote getale aanwezig zijn.”

KSC hervat de competitie op zondag 26 januari met de topper tegen OVC ’21. Het duel in Ommen begint om 14.00 uur.

menu