Geeser huisweidenroute weer actueel

Bentheimer varkens op het erf van de familie Renting. Foto: Plaatselijk Belang Gees

Wie zin heeft om in de kerstvakantie een wandeling of fietstocht door Gees te maken, heeft geluk. Onlangs is de route langs de Geeser huisweiden geactualiseerd.

In mei 2012 presenteerden de dorpsbewoners van Gees het huisweidenproject. In het dorp werden eiken landhekken, ouderwetse dierenbehuizingen en zeldzame dierenrassen toegevoegd, aangevuld met streekeigen groen. Twee bewoners stopten met het houden van dieren en er kwam een huisweide bij aan de Goringdijk.

Er zijn nu tien huisweides en zes verschillende zeldzame huisdierrassen te bekijken. Verder is de leesbaarheid van de plattegrond in de folder verbeterd. De route is een zogenaamde hotspot van Geopark De Hondsrug.

Eén van de voorwaarden voor deelname was het houden van dieren die op de lijst van zeldzame dierenrassen staan. Wie de route loopt of fietst, komt langs Drentse hoenders, Drentse heideschapen, Nederlandse landgeiten, Twentse landganzen, Bentheimer varkens en een Nederlands trekpaard. De routebordjes staan bij doorkijkjes in het eeuwenoude esdorp.

De route is verkrijgbaar bij Tourist Info aan de Dorpsstraat in Gees. Daar kunnen wandelaars en fietsers ook starten.

menu