Leerlingen Terra Emmen brengen theorie in praktijk bij Meppelink in Dalerveen

Student Melvin Gubler uit Dalen aan de slag bij Meppelink in Dalerveen. Foto: Kristian Elders

Een groepje leerlingen van Terra Emmen heeft vrijdag ervaren hoe het loonwerk in de praktijk is.

De agrarisch loonwerkstudenten reisden af naar Dalerveen waar landbouwmechanisatie-, loon- en grondwerkbedrijf Meppelink gastheer was. Het werd een leerzame morgen op het omvangrijke terrein aan De Lichtenburg.

Onder toeziend oog van de docenten Fokko Kupers en Edwin Soppe gingen de studenten aan de slag samen met Mark Schepers en Johan Belt. Schepers is chef van de werkplaats en Belt is monteur in dienst van Meppelink. Zij waren vrijdag dus voor even docent.

Het bedrijf in Dalerveen doet dit jaar voor de eerste keer mee aan ‘leren door de praktijk te ervaren’. Andere bedrijven waar eerstejaars, tweedejaars en derdejaars studenten van Terra Emmen over de vloer komen zijn loonbedrijf Gerrits in Zwinderen en de Coöperatieve Werktuigen Vereniging Emmen (CWV). ,,Om mee te gaan met innovaties in de loonwerksector voorziet praktijkleren in een grote behoefte binnen ons onderwijs. Deze kennis is het beste in de praktijk te vergaren”, zegt docent Soppe. ,,We zouden op school wel een halve dag kunnen napraten over de bevindingen van de studenten op bezoek bij deze bedrijven in Zuidoost-Drenthe.”

Grond, grond en infra

Het praktijkleren wordt door Terra en de genoemde bedrijven uitgevoerd in samenwerking met Cumela. Dat is de brancheorganisatie voor groen, grond en infra. In Dalerveen was het vrijdag tijd voor grootonderhoud aan machines en werktuigen. En dat was een goede oefening voor de studenten loonwerk Wesley Kraak, Twan ten Barge, Melvin Gubler, Leon Kesimaat en Lars Zandbergen. Zij werken vier dagen per week en de vijfde dag is gereserveerd voor school in de vlinderstad Emmen. Op bezoek bij Meppelink werd de theorie in de praktijk gebracht.

De jongeren kregen in Dalerveen te maken met praktijksituaties. Wat te doen als de bedrading van de aanhangwagen stekker moet worden hersteld? De studenten gingen in de praktijk op zoek naar het antwoord in de loods van Meppelink. Schepers en Belt zijn blij met het bezoek van het vijftal, want Zuidoost-Drenthe zit verlegen om technisch en praktisch goed geschoold personeel.

Lars Zandbergen uit Musselkanaal liet zich ‘helemaal verrassen’ in Dalerveen. Wel hoopt hij meer verstand van machines te krijgen door de praktijkles bij Meppelink. De twintiger denkt na zijn studie aan een combinatie van loonwerk en vrachtwagenchauffeur. ,,Om ook vrachtwagenchauffeur te worden lijkt het mij handig om deze technische achtergrond te hebben. Het is de afwisseling die mij trekt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden